OYUNCULARLA TOPLANTI

Samsunspor A.Ş.'nin en büyük ortaklarından Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, babası Garip Yıldırım'ın ölüm yıldönümü mevlidi için geldiği Samsun'da, Kırmızı- Beyazlı kulübü de ziyaret etti. Başkan İsmail Uyanık ve yönetim kuruluyla görüşen Yıldırım durum değerlendirmesi yaptı. Ardından futbolcularla da bir araya gelen Yüksel Yıldırım yaklaşık 1 saat süren bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı bitiminde şampiyon olan altyapı takımları U-19, U-19, U-16 ve U-15'le fotoğraf çektiren Yüksel Yıldırım, Haber Gazetesi Spor Müdürü ve Haberaks TV'de yayınlanan 'futbol55' programının yapımcılarından Selçuk Kaya'nın sorularını cevapladı. Kısa, orta ve uzun vadedeki hedeflerini anlatan Yıldırım, 19 Mayıs 1919'un 100. yılında şampiyon olarak ilk amaçlarına ulaşmak istediklerini vurguladı. Samsunspor taraftarının da büyük sevgi gösterdiği Yüksel Yıldırım, Süper Lig'de de şampiyonluğu kovalayacak bir kulüp yaratacaklarını söyledi.

YÜREĞİMİZE KAZIDIK

Yüksel Yıldırım, şunları kaydetti: "Sevilmek kolay değil görüyorum insanlar bizleri kalben seviyor. Biz bugüne kadar yaptığımız işlerin hep arka planında kaldık. Samsunspor macerasında da öyle oldu. Tabiki kendimizi zaman zaman anlatacağız ama genelde işin hep arkasında kalacağız. Ben 2,5 yaşındayken, ailem Sivas'tan Samsun'a geldi. İlkokulu Gazi İlkokulu'nda, Ortaokulu Mithatpaşa'da ve liseyi de Samsun 19 Mayıs Lisesi'nde okuyup 1978'de İstanbul'a gittim. Biz bu yıllarda hep Samsunspor sevgisiyle büyüdük. Fener'in oradaki Toraman Tepe'de maçlara giderdik. Samsunspor Kulübü babamın dükkanının yanındaydı. Fehmi Sağlamer başkandı o dönem. Biz o dönem Samsunspor sevgisini yüreğimize kazıdık. Hep okuma ve çalışma sevdalısı birisi olduğum için okuldan sonra Samsunspor'dan uzakta kaldım. İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Bölümü'nü bitirdim. 10 yıl Amerika'da kaldım. Master yaptım, doktoraya başladım."

YÖNETİCİLİK ZAMANI

"Doktorayı yarıda bıraktım ve Japon bir firmada mühendis olarak çalışmaya başladım. Amerika'da dev gemilerin limanlara yanaştığı dönemde çalıştım. 1993'de Samsun'a geri döndüm. Türkiye'den Amerika'ya giderken bir tek TRT vardı. Hem Amerika'ya giderken, hem de döndüğümde kültür şoku yaşadım. Amerika'da Silikon Vadisi'nin içinde çalışırken, Samsun'a geldiğimde o zamanlar 1993-1997 yılları arasında, o ortamları bulamadım. 1996-1998 yıllarında da 2 sezon yine İsmail Uyanık başkanlığındaki yönetimlerde Samsunspor'da idarecilik yaptım. Mali işlerle ilgileniyordum. Samsunspor borç içerisindeydi. O borcu kısa vadeli kredilerle yapılandırmıştım. Takımı ligden düşmekten kurtardık ve yukarılara tırmandı. Sonra baktım ki Samsun'un vizyonu bana dar benim vizyonum çok genişti, Samsun'dan koptum. 2018 yılına kadar da Samsunspor'u hep uzaktan izledik. Geçmiş dönemdeki başkanlara yönetimlere maddi manevi destekler yaptık. Forma ve stat reklamları verdim."

PARAYLA DEĞİL SEVGİYLE

"Ancak Samsunspor'un başarısızlık sezonları başlayınca Süper Lig'den düşünce, TFF 1. Ligi'nde play-off finalleri kaybedince, İsmail Uyanık başkanla sürekli görüşüyorduk. İsmail başkan beni hep istiyordu, 'Bir an önce alalım' diyordu. Ben büyümek için grubu çok büyük borçlar içine soktuğum için, yurt dışında büyük yatırımlarım olduğu için ve bırakıp gidersem şirketlerime haksızlık yaparım diye bu sezon başına kadar Samsunspor'u almayı düşünemedim. Çünkü şu anda 51 ülkedeki şirketlerimde 13 bine yakın insan çalışıyor. Bunlar işsiz kalırsa onlara da haksızlık olur. Takımı alana kadarki dönem böyle geçti. Sonrasında biz İsmail Uyanık başkanla haziran ayındaki seçimlerde kulübü alma planları yaptık. Ancak hiç beklemediğimiz bir şey oldu ve Samsunspor küme düştü. Biz istiyorduk ki Samsunspor'u 1. Lig'de alırız, hemen Süper Lig'e çıkarırız. Ancak kötü bir dönem kayyum ataması ve Samsunspor'un sahip bırakıldığını gördükten sonra biz İsmail başkanla Samsunspor'u sahiplenme vazifesini üstlendik. Bu parayla değil sevgiyle, vicdanen, sosyal sorumluluk projesi olarak düşünerek yola çıktık."

ARMAMIZDA ATATÜRK VAR

"Samsunspor armasında Atatürk olan tek kulüp. Bunun kapatılması yerine yeni bir takım kurulması bizleri mutlu etmezdi. Biz de İsmail başkanla beraber anonim şirket kurarak Samsunspor'u aldık. Çünkü benim koyduğum parayı yönetebilmem lazım. Daha öncelerde para veriyoruz parayı birisi yönetiyor ama nasıl yönetiyor bilemiyoruz. Futbol artık bir endüstri, milyarlarca doların döndüğü bir ortam. Futbol takımında vizyoner başkanlar yönetmezse örneğin Gaziantep'e olan diğer takımlara da olur. Biz farklılığı yaratmamız lazım dedik ve işe koyulduk. Örnek bir kulüp olmak için ayağa kalktık. Samsunspor'u farklı hale getirelim dedik, bunun da ilk hamlesi anonim şirket oldu. Şirketleşince bizim önümüz açıldı. Biz de 5 yıllık vizyon planı yaptık. Samsunspor hayatında bu ligde olmamış, ne gerekiyorsa yapıp çıkmamız lazım dedik. Hele bu yıl 19 Mayıs 1919'un 100. yılını kutlayacağız. Bu yıl bizim de borçlardan kurtuluşumuzun, yanlış yönetimlerden kurtuluşumuzun yılı olacak dedik."

OYUNCULARDAN SÖZ ALDIM

"Şu anda mutlu muyum, tam olarak değilim. Bir yandan borç ödüyoruz, bir yandan futbol takımımız ilerliyor. Etrafımızdakiler lig başlamadan bizi şampiyon ilan ettiler. Çünkü çok iddialı takım kurduk. Ama işler istediğimiz gibi gitmedi. Şimdi ise toparladık. Ligde ikinciyiz, Keçiörengücü önümüzde, onları yendiğimizde lider olacağız ve kalan 5 maçı da kazandığımızda şampiyon olacağız. Biz kendi göbeğimizin bağını kendimiz keseceğiz. Biraz önce futbolcularla ilk defa toplantı yaptım. Onlara neden burada olduğumu, onların da niye Samsunspor'da olduğunu anlattım. Altını çize çize her şeyi anlattım. 'Bütün şehir, bütün taraftarlar, yöneticiler ve bizler şampiyonluğa kilitlendik, biz inanıyoruz siz de inanın' dedim. Ben takımdan şampiyonluk ışığını gördüm. Yaptığımız motivasyon konuşmasında bize söz verdiler. Şampiyon olacaklarını haykırdılar. Tüm Samsun'a da söylüyorum, futbolcular sözünü tutacak, ben de takıma, futbolculara ve şehre verdiğim sözü tutacağım. Bizim yolculuğumuz böyle başladı ama sonunun önü yok."

NEDEN YILPORT?

"Samsunspor altyapısını kurarak ve yurt dışı imajını kullanarak çok farklı yerlere geleceğiz. Yurt dışı vizyonu için Samsunspor'un önüne tarihinde ilk defa şirket ismi koyduk. Yılport Samsunspor dedik. Niye Yılport? Yılport, dünyada limancılıkta 12. büyük marka. Biz bu bilinirliği Samsunspor'la bütünleştirdik. İş dünyasında insanlar Yılport'la ilgili bir şey ararken Samsunspor'u da görüyor. Samsunspor'un adı Yılport'la artık tüm dünyada biliniyor. İnsanların kafasına Samsunspor'u soktuk. Bu ömür boyu Yılport olmayacak, Samsunspor üzerindeki ölü toprağını attığında, üzerindeki pas attığında kendi markasını yaratacak. İnşallah bizim sahipliğimizde, bizim liderliğimizde Avrupa liglerini oynayan bir duruma geleceğiz. Sonrasında ise Samsunspor'un önü açık. Bizim yaptığım en büyük iyilik Samsunspor artık şirket oldu. Şirketlerin ömürleri sahiplerinin ölmesiyle bitmez, başka yatırımcılar gelecek ve sahiplik değiştirecek. Yeni gelen sahipler de verdikleri parayı doğru yönetmek için çok çalışacak. Bu Samsunspor'a bir taze kan demek. İleride çok başarılı olunca Samsunspor'u borsada açarız ve hissedarlarımız da olur."

GLOBAL DÜŞÜNÜYORUZ

"Hissedarlarımız olduğunda belki de yurt dışından yatırımcılarımız olacak. Biz global düşünüyoruz. Bugün Manchester United milyonlarca insanı peşinden koşturuyorsa bu bir plan dahilinde oldu. Biz belki o kadar büyük olamayız ama Türkiye'de 4 büyüklerden sonra bilinen en büyük marka olup, sonrasında onların yanında yer alabiliriz. Ben bunu iş hayatında yaptım. Samsun'a geldiğimde hiçbir şeyin yoktu, bilinir değildim ve maddi durumum iyi değildi, sıfırdan bir marka yarattım. Bugün krom madenciliğinde dünyanın en büyük 3. kişisiyim, dünyada liman işletmeciliğinde 7. iş insanıyım. Son 8 senede dünyada ilk 100 denizci iş insanı listesinde daima 45 ile 70 arasında yer alan tek Türküm. Dünyadaki başarılı insanlarla aynı masalarda oturdum. Şimdi de futbolda başarılı olan insanlarla ilişkiler kuruyorum. Futbol takımlarının sahipleriyle, dostlarıyla görüşüyoruz. Örneğin Portekiz'de limanım var ve Porto beni Şampiyonlar Ligi maçına davet etti. O tarihte Türk- Amerika İlişkileri Kurultayı için hükümetimizle Amerika'da, olacağım için gidemeyeceğim ama Samsunspor'dan arkadaşlarımı göndereceğim. Yine iş yaptığım 51 ülkede büyük bir ağım var."

BAĞLANTILARIM VAR

"Samsunspor yarın bir oyuncu almak istediğinde, istediğimiz herkese ulaşabilecek gücümüz var. İş dünyasından, devlet büyüklerinden istediğimiz herkese ulaşabiliriz. Menajerlerle de çalışacağız ama piyasadaki iyi, pis işlere bulaşmamışlarla çalışacağız. Samsunspor'da artık farklılaşma başladı. İş dünyasında ya farklılaşırsınız, ya kaybolursunuz. Biz farklılaşmayı tercih ettik. Şirket olduk ve kar zarar bilançolarını şeffaf bir şekilde herkese verebileceğiz. Derneklerde öyle değil. Biz harcadığımız her kuruşun hesabını veren bir kurum olduk. Artık profesyonelleşmek zorundayız. O eski yapı ve farklı karar almalar bitti. Yönetim kurulumuz var, icra kurulumuz var onların altında komiteler var. Çok iyi bir şekilde geleceğe çalışıyoruz. Samsunspor her üst lige çıktığında biz de kendimizi yenileyip daha çok çalışacağız. Bunları stratejiler halinde yapacağız. Biz böyle bir yapıyla yola çıktık. Yüksel Yıldırım olarak Yıldırım Holding'deki ekibimle planlamaları yapıyoruz. Tabiki futbol tarafı ayrı bir konu onları da başka arkadaşlarımız geliştirecek. Burada tek bir kişinin değil ekibin çalışmaları yürüyecek. Bunlar bir günde olmuyor. Roma bir günde kurulmadı. Samsunspor'da da bu değişim biraz zaman alacak ama olacak. Bunu yapmak için yola çıktık."

YÜKSELİŞ SEZONU

"Biz burada devrim değil evrim yapıyoruz. Biz yeni bir sayfa açtık. Yeni bir vizyon ve yeni bir liderle yola çıktık. Bu vizyonlarımızı Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a da anlattım. Onlar da Samsunspor'a bir değişim olduğunu, bir şirketleşme olduğunu ve bunun başında da Yıldırım Holding'in olduğunu biliyorlar. Beni iş dünyasında çok başarılı bildikleri için ben radardayım, haliyle de Samsunspor da radarda. Biz başarılı olmak zorundayız. Ligde tecrübeli olmadığımız için belki sıkıntılar yaşadık ama 6 maçı aldığımızda iş bitmiş oluyor. Ondan sonra bir şampiyonluk daha var önümüzde. Bu seneye Uyanış Sezonu dedik İsmail başkanın soyadından dolayı. Bir sonraki sene de Yüksel'den Yükseliş Sezonu diyebiliriz. Sonrasında da şahlanış yapacağız. Biz Süper Lig'de vizyon sahibi bir kulüp olacağız. Altyapıya çok önem veriyoruz. İsmail başkan bunun için büyük mücadeleler veriyor. Biz burada bir futbol fabrikası kurmak istiyoruz. Burada sahalar yapacağız, ben gidip oynayamayacağım orada, gençlerimiz oynayacak. Oradan çıkan gençler Avrupa'ya gidecek, Ay- Yıldızlı formayı giyecek."

AVRUPA'YA OYUNCU

"Biz önceden Tanju'yu, Tümer'i, İlhan'ı, Celil'i ve Serkan'ı yetiştirdik, onlar İstanbul'a gitti. Biz İstanbul'un da ötesine Avrupa'ya oyuncu göndermek istiyoruz. Bunun için de altyapı akademisi şart. Bu konuda yurt dışında başarılı kulüpleri var. Biz onları da inceledik. Onlar bize bazı tüyolar verdi. Türkiye'de de Altınordu var. Arkadaşlarımız gitti inceledi. Biz onun da ötesinde bir şeyler yapabiliriz. Altınordu'dan daha iyisini Samsun'da yapabiliriz. Burada iyi bir futbolcu potansiyeli var. Az önce altyapı sporcularıyla bir araya geldim, 4 takımımız şampiyon olmuş. Biz de kumaş var, enerji var. Ancak bunlar keşfedilmemiş. Biz onları keşfedeceğiz. Madende yerin altındaki değeri delip ortaya çıkarmazsanız, işleyemezsin diye bir terim vardır. Burada da bu gençleri keşfedemezsek ülkemize ve bizlere faydası olmayacak. Hükümetimize, devletimize, spor bakanlığımıza ve federasyona bunları anlatacağız. Bu değişimden bahsedeceğiz çünkü bu değişim ülke için yapılan bir değişim. Biz bunun için düğmeye bastık. Altyapı için araziyi seçimlerden sonra alacağız. Saha çalışmaları başlayacak ve ardından inanıyorum bir yıl içinde tesis bitecek."

GALİBİYETLE DÖNECEĞİZ

"Barcelona'nın oyuncuları nasıl yetişiyorsa öyle yetişecekler. Onlara uluslararası kültür öğreteceğiz, yabancı dil öğreteceğiz. Gençlerimizi vizyon sahibi yapacağız. Burada yapacak çok şey var. Biz taraftardan sabır istemiştik, yeniyiz demiştik. Onlar sabretti biz de ligi öğrendik. Takım her şeyi anlamış durumda. Hedefe kilitlenmiş durumdayız. Hedef önceden hareket halindeydi ama şimdi hedefe kilitlendik. İnşallah haftaya Ankara'dan galip dönüp, Sarıyer'i de yendiğimizde önümüz açılıyor. Bundan sonrası 4 Mayıs'ta şampiyonluğu nasıl kutlarız onu düşünürüz. İş bitiyor mu, bitmiyor. 5 Mayıs'ta da TFF 1. Ligi'ne çalışmalara başlayacağız. Nasıl şampiyon olacağımızı masaya yatıracağız ve planımızı yapacağız. Yabancı oyuncular alınacak, yerlilerle onlar harmanlanacak. Eksikler giderilecek, onları halletmemiz lazım. Bizim kaybedecek vaktimiz yok. Çünkü biz sermayesinden sorumlu bir şirketiz. Paramızı sokağa atamayız ve vaktimizi boşa harcayamayız. Allah bize şampiyonluğu gösterirse önümüzdeki yıl Yükseliş Sezonu'nda Süper Lig'e yükseleceğimiz bir kadro yaparak şampiyon olacağız. Benim işim de o zaman başlayacak."

SÜPER LİG'DE ŞAMPİYONLUK

"Süper Lig'de kalıcı bir Samsunspor, ardından yukarıları zorlayan bir Samsunspor ve sonrasında da şampiyonluğa oynayan bir Samsunspor yaratacağız. Akademiden yetiştireceğimiz oyuncular, uzun dönem bizimle olacak oyuncular ve marka değeri olan yıldız oyuncularla beraber pırıl pırıl bir paslanmaz çelik gibi Samsunspor yaratacağız. Bu durum şehre de olumlu yansıyacak. Şehirde insanlar başı dik yürüyecek, göğüsleri kabaracak. Deplasmana gittiklerinde gururla dolaşan taraftarlarımız olacak. Bunu yaparsak benden mutlusu olmaz. İsmail başkanımız bu vizyonu sürekli anlatıyor ama taraftarlarımız bir de benim ağzımdan duymalarını istedim. Allah yolumuzu açık etsin. 19 Mayıs 1919'un 100. yılında inşallah şampiyonluk bize nasip olur. Her lig çıktığımızda işimiz daha da zorlayacak çünkü bizim hedeflerimiz çok büyük. En sonunda başarıdan başarıya koşan bir Samsunspor yaratacağız."

Selçuk KAYA