Bir seçimi daha geride bıraktık. Bu seçimin Samsun'daki galibi tartışmasız Adalet ve Kalkınma Partisi'dir. Ama epey yaralı çıkmıştır bu savaştan. Bundan sonranın asıl meselesi bu yarayı sarıp saramayacakları ve de nasıl saracaklarıdır.

AK Parti Samsun'da dünkü seçime Büyükşehir'e ilaveten 17 ilçe belediyesiyle girdi girdi, 3 eksikle çıktı. Daha önce MHP'ye kaptırdığı Asarcık'a ilaveten Alaçam'ı Cumhur İttifakına seçim öncesi verdi. İlkadım ve Atakum belediyelerini de Millet İttifakına kaptırdı. Büyükşehir Belediyesi'ni de önemli bir oy kaybıyla kazanabildi.

İlkadım ve Atakum sayısal olarak iki ilçedir ama nüfus, ekonomi, sosyal hayat ve gelecek açısından Samsun'un neredeyse yarısına karşılık gelmektedir. Bu kayıp öyle kolay kolay kabullenilecek, sineye çekilecek kayıp değildir.

AK Parti'nin Büyükşehir'deki oy kaybını sadece Mustafa Demir'le ya da çarşı pazarın iktidara ilk defa bu kadar açıktan muhalefetiyle açıklayamayız. Bunda adı Bizim medya grubu tarafından 5 gün önce açıklanır açıklanmaz başlayan bir kısmı partiden, bir kısmı da partideki birilerine kaderini bağlayanlar tarafından yürütülen anormal yoğunlukta ve adilikteki kampanyanın rolü çok daha büyüktür. AK Parti içinde çöreklenmiş ya da kendi çıkarlarını oraya çökmüş birilerinin hesaplarıyla birleştirenlerin yaptıkları tezviratın kaynakları seçim öncesi hem Sayın Demir hem de parti yöneticileri tarafından iyi bilinmektedir.

Mustafa Demir karşıtlığı siyaset sahnesine Erhan Usta aktörünü çıkartmıştır. Yazılanlar çizilenler, özellikle sosyal medya hesaplarında yürütülen kampanyalarla Mustafa Demir'den kopartılan ve bir kısmı Hayati Tekin'e gidecek, bir kısmı da her şeye rağmen partisinde kalacak oylar Erhan Usta tarafından bloke edilmiştir.

Geçmiş seçimlerle bu seçimin rakamları karşılaştırıldığında Erhan Usta'nın aldığı oyların kendisine verilen değil Mustafa Demir'e verilmeyen oylar olduğu çok net anlaşılır.

Henüz çok erken, çok daha etraflı yorumları önümüzdeki günlerde bol bol yapacağız. Söylemlerden eylemlere, kadro diye seçilen ve topluma sunulanlardan onların çevresini kuşattıkları adaylara verdikleri zararlardan ve de yararlardan bahsedeceğiz.