2018 yılında Samsun'da 200 gramdan üretilen ekmek 1 liraya satılıyordu. Samsun Fırıncılar Odası aldığı kararla 15 Kasım 2018'den sonra Samsun'da ekmeğin 300 gram üretileceğini ve 1 lira 50 kuruştan satılacağını açıklamıştı. Artan maliyetlerden dolayı 31 Mart yerel seçimlerinden sonra ekmeğe zam yapılması veya fiyatının aynı kalarak gramajının düşürülmesi gündeme gelmişti.

KİLO BAZINDA ORAN BELİRLENECEK

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, 'Zam ve gramaj noktasında Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun görüşmeleri devam ediyor. Yakın zamanda bir açıklama yapılacak. Buna istinaden de Ticaret Bakanlığı, Türkiye genelinde ekmekle ilgili kilo bazında oran belirleyecek. Bu oran için Türkiye Fırıncılar Federasyonu ve Ticaret Bakanlığından oluşan birim ile birlikte bir maliyet hesabı yapılır. Ona göre de uygulama yapacağız' diye konuştu.

HAM MADDE DEĞİŞİRSE ZAM GELİR

Konuyla ilgili 4 gün önce açıklama yapan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye genelinde uygulanan fiyatların devam edeceğini belirterek, 'Yeni bir fiyat artışı şu günlerde söz konusu değil. Ekmeğin, kilogram fiyatı 6 lira 25 kuruş. Ham madde fiyatlarında değişiklik olursa, o zaman düşünürüz. Geçen yıla göre ham madde fiyatlarında yüzde 40 oranında bir artış var. Yalnız un fiyatlarında değil, tüm işletme giderlerinde bir değişiklik var. Fırıncı esnafımız bugüne kadar özveri gösterdi" dedi.

Erdinç YILDIZ