Türk sinema tarihinin gösterime giren tamamı renkli ilk filmi olan Halıcı Kız, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 38. İstanbul Film Festivali'nin Cinemania bölümünde gösterildi.

1953 yılında galası Atlas Sineması'nda yapılan film, banka tarafından 2019 yılında ikinci defa restore edilmiş sinema kopyasıyla bu defa Beyoğlu Sineması'nda arşivlerden beyaz perdeye taşındı.

TÜRK SİNEMA TARİHİNİN GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASINA DESTEK

Büyük usta Muhsin Ertuğrul tarafından çekilen ve Vedat Nedim Tör'ün aynı isimli eserinden uyarlanan Halıcı Kız, dönemin siyah beyaz filmlerinin çok üzerinde bir maliyetle, Yapı Kredi ve Doğan Kardeş Yayınlarının finansmanıyla çekilmişti. Banka, Halıcı Kız'ın 2019 yılında ikinci kez restore edilmesini sağlayarak, sinema tarihimizde renkli film sayfasını açan bu önemli yapıtın gelecek kuşaklara aktarılmasına da olanak tanıdı.

Muhsin Ertuğrul'un yönettiği son film olma özelliğini taşıyan Halıcı Kız, güzel köylü kızı Gül'ün hikayesini Isparta'dan İstanbul'a ve Bursa'ya kadar izliyor. Filmdeki kadronun büyük bölümünü Ertuğrul'un, Yapı Kredi katkılarıyla kurduğu Küçük Sahne oyuncuları üstleniyor.

Halıcı Kız

Yapım Tarihi: 1953

Yönetmen: Muhsin Ertuğrul

Senaryo: Vedat Nedim Tör'ün aynı adlı eserinden Mebrure Sami Alevok

Müzik: Ferit Alnar

Dekor: Kurt Halleger

Operatör: Cezmi Ar

Oyuncular: Heyecan Başaran, Sadri Alışık, Münir Özkul, Şükran Güngör, Suna Pekuysal, Asuman Korad, Altan Karındaş, Agah Hün, Müfid Kiper, Kamran Yüce, Handan Uran, Mehdi Yeşildeniz, İbrahim Delideniz, Neriman Esen, Suat Taner, Ertuğrul Bildağ, Kemal Tözem, K. Ögelman ve Haçikyan

İlk Gösterimi: 1953-Atlas Sineması

Süresi: 90'