Samsun Üniversitesi şehrimizin yeni değerlerinden. Üniversite kurulalı bir yıl oldu. Samsun Üniversitesi aradan geçen bir yıllık süreçte müthiş bir gelişim gösterdi. Gelinen noktayı Rektör Profesör Doktor Mahmut Aydın ile konuştuk. Aydın, '16 olan bölüm sayımızı 35'e çıkarttık. Bu üniversitenin geleceğini kuruyoruz. Çalıştığımız arkadaşlarımız bu üniversitenin 30-40 yılını planlıyor' dedi. Ayrıca Aydın, Samsun Üniversitesinde açılmasını istedikleri ve YÖK'e başvuru yaptıkları, iki fakülteye dair bilgileri de ilk kez Haber Gazetesi'ne açıkladı.

Profesör Doktor Mahmut Aydın, Rektör olduktan sonraki ilk röportajını da bize vermişti.

Samsun Üniversitesi kurulduktan sonra nasıl bir süreç geride kaldı, idari yapılanma tam manasıyla tamamlandı mı?

Mahmut AYDIN: Bildiğiniz gibi yaklaşık üç ay kadar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde Ballıca Kampüsü'nde çalışmalarımızı sürdürdük. Orada arkadaşlarımızla birlikte hızlı bir şekilde idari yapılanmamızı oluşturduk. Üniversite kurulduğunda toplam 39 idari personelimiz vardı. Ocak ayında da 5 kişilik daha kadromuz geldi. Şuanda 21 idari kadroya ulaştık. İdari personel yapısı çok önemlidir. İdari yapıyı kuramazsanız akademik olarak ne kadar iyi olursanız olun çok fazla bir anlam ifade etmez. Ben, her bir arkadaşımızın üçer kişilik çalıştığını düşünüyorum. Ve onlara çok teşekkür ediyorum. Çok iyi bir ekip olduk. Eleman alımı noktasında bildiğiniz gibi İŞKUR'un toplum yararına hizmet uygulaması var. Onun çok faydasını gördük, çünkü şuanda 80 personelimiz var çalışan. Toplamda yaklaşık 54 kadrolu, 19 Mayıs Üniversitesi'nden gelen çalışanlarımız ve toplum yararına hizmet programı kapsamında gelen kardeşlerimiz sayesinde gerçekten önemli bir mesafe kat ettik ve bugünkü duruma geldik.

Bahsettiğiniz kadro 'ilk' olması açısından da önemli. Nasıl başlanırsa öyle gider söyleminden yola çıkacak olursak ayrı bir sorumluluk olduğunu da söylemek sanırım yanlış olmayacak.

Mahmut AYDIN: Kesinlikle, aynı zamanda bu üniversitenin geleceğini kuruyoruz. Çalıştığımız arkadaşlarımız bu üniversitenin 30-40 yılını planlıyor dolayısıyla bu yapılanmanın kurucusu olarak da tarihe geçecekler kendileri bunun bilincinde çalışmalarını sürdürüyor.

Üniversitenin Canik yerleşkesinde durum nedir?

Mahmut AYDIN: Şuanda binanın bakım ve onarımı yapılıyor. Boya badana işleri sürüyor yine dış cephesinde ciddi sıkıntıları vardı. Bunlarla ilgili süreç hayırsever Samsunluların destekleriyle devam ediyor. Oranın eğitim ve öğretime uygun hale getirileceğine ben yürekten inanıyorum. Bunun için de yolumuza devam ediyoruz.

Üniversitenin önemli alanlarından biri de Ballıca'da bulunan bölge orası ile ilgili bir çalışma söz konusu olacak mı?

Mahmut AYDIN: Öncelikle bu alanın Türkiye'de havacılık ile ilgili en iyi fiziki imkanlara sahip nokta olduğunu söylemeliyim. Eskişehir'de havacılığın iyi olduğu bilinir ancak fiziki imkanlar burada daha iyidir. Orada Sivil Havacılık ile beraber Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz vardı, şuanda mühendisliği oraya kuruyoruz. İlave olarak mimarlık ve tasarım fakültesini de çok büyük bir ihtimalle oraya kaydıracağız. Üniversite için düşündüğüm mimar arkadaşlar bölgede bulunan hangarların açık ofis şeklinde kullanılabileceğini ifade etti. Mimarlık bölümünün bu şekilde çok daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili planlar da yapıldı. Sonuç olarak Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesiyle Ballıca yerleşkemizi yaklaşık 300 öğrenci kapasitesiyle iyi bir butik teknik kampüs olarak hayata geçireceğiz. İnanıyorum ki 3 - 4 yıl sonra orada çok iyi bir eser ortaya çıkacak. Hem bu şehre hem de ülkemize iyi bir hizmet alanının oluşturulacağı kanaatindeyim. Biz, havacılık ve uzay bilimleri ile medikal kümelenmeyi merkeze alacak şekilde bir yapılanma düşünüyoruz. Bu sektörlerin büyümesi ve gelişmesine de katkı sunacağımıza inanıyorum.

2019 - 2020 dönemi hangi bölümlere öğrenci alınacak?

Mahmut AYDIN: Göreve başladığımızda 19 Mayıs Üniversitesi'nden bize, akademik kadro olarak nakledilen 55 personelimiz vardı. Şuanda 125 akademik personelimiz var. Öte yandan 16 olan bölüm sayımızı da 35'e çıkarttık. Açık bölüm sayımız 8 iken önerdiğimiz bölümlerin de açılmasıyla 23' e çıkacak. Yani yaklaşık 15 yeni bölüme de öğrenci alacağız. Şuanda Mühendislik Fakültesinde; Yazılım Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerimiz açıldı bu bölümlerden Yazılım, Makine ve Biyomedikal' e öğrenci alacağız. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizde Uçak ve Uzay Mühendisliği ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü aktifti. Uçak Bakım ve Onarımı Bölümümüzün de altyapıda eksikleri vardı. Onu da tamamladık. Burada uçak teknisyeni yetişecek. Mimarlık Tasarım Fakültemize bu yıl öğrenci almayı planlamıyoruz. Çünkü orayla ilgili çeşitli hazırlıklarımız devam ediyor. En çok bölümümüz İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde var. Bunlar; Coğrafya, Psikoloji, Sağlık Yönetimi, Siyaset Bilimi, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümleri. Tüm bu bölümlerimizde pratiğe yönelik önemli çalışmalar yapılacak. Psikoloji dışında, (onu seneye aktif hale getireceğiz) bu 8 bölümlerime öğrenci alacağız. Bu noktada 19 Mayıs Üniversitesi'nden devredilen Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesini aktif hale getirmeyi düşünmediğimizi de belirtmek isterim. Sivil Havacılık Yüksekokulumuz şuan aktif değil. Kavak Meslek Yüksek Okulumuzda da 3 bölümün eksiklerini tamamladık. Yani toplamda 15 yeni bölüme öğrenci alacağız.

Yeni Fakülteler açılacak mı böyle bir düşünceniz var mı?

Mahmut AYDIN: Bunu ilk olarak size açıklıyorum. YÖK'e iki fakülte için talepte bulunduk. Bunlardan biri Butik Eğitim Fakültesi, diğeri de Spor Fakültesi her ikisi için de fiziki imkanlarımız mevcut. Onay geldiğinde hızlı bir şekilde harekete geçeceğiz. Biz, toplumun ve şehrin ihtiyaçları neyse onun üzerinden yola çıktık. Ben bu şehrin buna sahip çıkacağını ve Samsun Üniversitesi'nin 19 Mayıs Üniversitesiyle birlikte bu şehre çok ciddi katkıları olacağını düşünüyorum.

Son olarak 19 Mayıs 1919'un yıldönümü ile ilgili nasıl bir mesaj verirsiniz?

Mahmut AYDIN: Bu tarih bizim için çok önemli çünkü ülkemizin işgalden kurtuluşuna giden adımın atıldığı an. Bu, fiziki işgaldi ama şimdi zihinlerimiz işgal altında. Çok şükür fiziki işgalden kurtulduk. Ama hala bir zihin işgaliyle karşı karşıyayız. Ben, 100. yıldaki bilincin zihinlerimizi de işgalden kurtaracak bir yapıya ulaşmasını temenni ediyorum.

Çok Teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN