31 Mart yerel seçimleri geçtikten sonra meyve-sebze fiyatları giderek yükselmeye başladı. Pazarda patates 6 liraya, soğan 6,5 liraya satılmasından sonra Samsun'da vatandaşlar tanzim noktalarında uzun kuyruklar oluşturdu. Terme Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Ergün, artan patates ve soğan fiyatları sonrası herkesin mağdur olduğunu ifade ederek, devletin üreticiye teşvik ve destek vermesi gerektiğini vurguladı.

HERKES MAĞDUR OLDU

Sofraların en önemli besin kaynağı ve demirbaşı olan soğan ve patates fiyatlarının cep yaktığını ifade eden Ergün, 'Ekim yapılan bölgelerde şiddetli yağışlar, sel, don gibi doğal afetlerin meydana gelmesi sonucu fiyatlar yükseldi. Fiyatların artmasında stokçuların da payı var. Doğal afetlerden zarar gören tarlalardan toplanamayan ürünler ve bu ürünlerin düşük verimi patates fiyatının 6 liraya, soğan fiyatının 6,5 liraya çıkmasına neden oldu. Yükselen fiyatlardan şikayetçi olan tek taraf tüketici değil, satıcı ve üreticiler de mağdur oluyor' dedi.

DEPO SAĞLANMALI

Başkan Ergün, 'Patates ve soğanın stok yapıldığını belirten pazarcılar, fiyatların bu denli artmasının nedenini stokçular olarak ifade ediyor. Üretimin yeterli miktarda olduğu açıklanmasına rağmen fırsatçılık yapılarak fahiş fiyat üzerinden satış yapılması kabul edilebilir bir durum değil. Hükümetimizin ve özellikle Tarım Bakanlığımızın bu duruma müdahale etmesi ve ithal yoluna gidilmesinden ziyade önceki yıllarda olduğu gibi soğan ve patateste zarar eden üreticilere teşvik ve destek vermeli gerekiyor. O zaman, ekim alanlarının daha fazla olacağı ve verim düşük olsa bile fiyatların bu kadar yükselmeyeceği aşikardır. Ayrıca üreticilere uygun depolama alanlarının sağlanması, özellikle yazlık ekimlerde çok önemli bir husus' diye konuştu.

EN ÇOK PATATES VE SOĞAN

27 Şubat'ta Samsun'un 3 ilçesinde toplam 7 bölgede satışa başlayan tanzim satışlarında kuyruklar devam ediyor. Vatandaşlar, tanzim satışından en çok patates ve soğan alırken, yetkililer tanzimlere patates ve soğan getirmeye devam ediyor.

Erdinç YILDIZ