Mağdur Hakları Daire Başkanlığı ve İspanya Krallığı iş birliği ile yürütülen 'Ceza Adalet Sisteminde Mağdur Haklarının Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında 7 pilot il seçilerek ilki İstanbul'da açılan 'Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü' Samsun Adliyesinde de hizmete girdi. Birimin açılışına katılan Mağdur Hakları Daire Başkanı Ramazan Gürkan ile projenin taraflarından olan İspanyol Proje Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Pedro Jose Barcelo Obrador, Samsun Adliyesine çalışma ziyareti yaptı.

MAĞDURLARA SAHİP ÇIKILIYOR

Birimin açılışına katılan Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Ramazan Gürkan, suça maruz kalmış mağdurların artık adli süreçler hakkında bilgi alabilecekleri bir merkez kurduklarını belirterek, 'Özellikle çocuklar ile şiddet derecesi veya suçtan örselenme derecesi yüksek boyutlara ulaşmış aile içi şiddet mağduru kadınlar, değerlendirme sonucu uzmanlar tarafından adli süreçleri boyunca birebir takip edilecek. Yapılacak bireysel değerlendirme sonrasında adli destek planı ve yerine göre vaka yönetimi teknikleri ile mağdurun ihtiyacına göre profesyonel destek sağlanacak. Amacımız; adli süreçte mağdurlara ve özellikle kırılgan gruplara yönelik onarıcı adalet ve sosyal hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde etkin, sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir mağdur destek sisteminin kurulmasına katkı sağlamak. Diğer kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle koordinasyon sağlanarak, mağdurun ihtiyacına göre yönlendirilerek maddi ve psikolojik destek ile iş ihtiyacının karşılanmasına yönelik yararlar sağlanacak' dedi.

GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE YÜRÜTECEĞİZ

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünün ilkinin İstanbul Anadolu Adliyesinde yapıldığını ifade eden Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, 'Müdürlüğün faaliyet alanı özellikle kırılgan grubu mensup her mağdur olabilir. Çocuklar, aile içi veya dışı şiddete maruz kalmış kadınlar ve diğer tüm mağdurlar müdürlük bünyesinde hizmet alacaklar. Kendileri adliyeye müracaat ettiklerinde bu büroya yönlendirilerek destek almaları sağlanacak. Müdürlükte ilk defa faaliyete geçirilen Ceza ve Hukuk yargılaması diye iki ayrı ihtisaslaşma oldu. Katılımcılar ve yürütücüler olarak desteğimizi güçlü bir şekilde bu sisteme vereceğiz. Samsun'da pilot adliyemizde güvenli bir şekilde yürüteceğiz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun' diye konuştu.

İNCELEMEDE BULUNDULAR

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz ve Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Alver'in ev sahipliğinde düzenlenen ziyarette, proje yürütücüleri adliyede hizmete giren Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde bulunan bekleme, görüşme ve gözlem odalarında inceleme yaptı. Heyet ayrıca çocuk ve aile mahkemeleri ile soruşturma bürolarında görev yapan hakim ve cumhuriyet savcıları ile müdürlük bünyesinde görevlendirilen psikolog, pedagog, sosyal çalışmacılarla toplantılar düzenleyip değerlendirmede bulundu.

Erdinç YILDIZ