Samsun hafif raylı sistemle 2010 yılında tanıştı. İlk olarak Gar-Üniversite arasında bulunan 17 kilometrelik hat faaliyete geçti. 2016 yılında Tekkeköy'e kadar 14 kilometre ilave hat yapılarak toplam 31 kilometreye çıkartıldı. OMÜ Kurupelit Kampüsü girişine kadar gelen raylı sistem hattının kampüs içine girmesi için 2017 yılında inşaat çalışmasına başlandı. İnşaat çalışması hızla devam eden OMÜ kampüs hattında sona yaklaşıldı. Dün ise Başkan Demir'in katılımıyla test sürüşü gerçekleşti. Başkan Mustafa Demir, Rektör Bilgiç ve Genel Müdür Tamgacı hat hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

DEMİR TRAMVAYI KULLANDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Samsun Proje Ulaşım İmar İnşaat Yat. San. ve Tic. A.Ş. (SAMULAŞ) Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı katılımıyla Kurupelit Son Durak ve Karadeniz Öğrenci Yurdu arasında test sürüşü gerçekleşti. Başkan Demir tramvay koltuğuna geçerek sorunsuz bir şekilde tramvayı OMÜ'ye çıkardı. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise üniversite içerisinde tramvayı kullandı. Sorunsuz bir şekilde gerçekleşen test sürüşü sonrası Başkan Demir, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı. Başkan Demir daha sonra hastane istasyonunda inerek yapımı tamamlanan tüp geçit ve yürüyen asansörlerde incelemelerde bulundu.

ARAÇ ALMADAN AÇACAĞIZ

Göreve başlayalı bir hafta geçtiğini ifade eden SAMULAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, 'Bu bir hafta içerisinde SAMULAŞ'ın fotoğrafını çıkardık, inşallah sona doğru geldik. Geldiğimiz günden beri yaptığımız ilk iş üniversite raylı sisteminin devreye girmesi ve yolcuya hizmet etmesi oldu. Bunula alakalı ayın 31'inde bir ihalemiz var. İhaleden önce sonuçlanmasını beklemeden mevcut yapıyla bu iş nasıl çözeriz diye çalıştık. İnşallah Samsun'a yeni bir araç almadan bu hattı hizmete kavuşturmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili ilerleyen zamanlarda duyurularımızı yapacağız. İnşallah başkanımızın desteğiyle en kısa sürede bu hattı işleme alırız. Hem üniversitemize hem Samsun'umuza hayırlı olur' dedi.

AYRICALIKLI KAMPÜS OLDU

Tramvayın üniversiteye çıkmasıyla herkesin yararlanacağını ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, 'Büyük bir yatırım. Daha önce büyükşehir belediye başkanımız başlattı, Mustafa Demir başkanımız açılışını gerçekleştirecek. Bu imkanın Samsun için önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de üniversiteler içerisinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi ulaşım bakımından ayrıcalıklı özellikli bir konuma kavuşmuş oldu. Devletimize, sebep olanlara ve yöneticilerimize teşekkür ediyoruz. Kampüsümüz açısı bakımından hava kirliliği, park sıkıntılarının aşılması bakımından da bu ulaşımın devreye girmesini önemsiyoruz. Şu an bu büyük kampüste bir otopark sıkıntısı çekmeye başladık. Temiz, yeşil bir kampüs olsun istiyoruz ve bu projeyi çok önemsiyoruz. Genel müdürümüzün geçmiş tecrübeleriyle kısa zaman içerisinde hizmete girecektir' şeklinde konuştu.

ARAÇ TRAFİĞİNİ AZALTACAK

Hat ile ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 'Karadeniz'in tek Hafif Raylı Sistem Hattı'nı OMÜ'ye kadar uzatacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Test sürüşünü yaptığımız hafif raylı sistemin güzergahı 5,2 kilometre daha uzatılarak kısa bir süre içerisinde OMÜ içerisinde de halkımızın hizmetinde olacak. Bu hat raylı sistemin verimli kullanılmasına ciddi anlamda katkı sağlayacak. Ciddi bir maliyet oldu ama Türkiye'de ve üniversitelerimiz içerisinde raylı sistemin en çok katkı sağladığı kampüslerden birisi olacak. Hem öğrencilerimiz ve hastanemiz ile ilgili hem hasta ve hasta yakınlarının ulaşımında fevkalade güvenlik ve konfor ortaya çıkmış olacak. Muhtemelen Atatürk Bulvarı üzerindeki araç trafiğinde de ciddi anlamda azalma ve rahatlamaya sebebiyet verecektir. Bizden önce yatırımına başlanmış, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Son planlamayla belediye kaynaklarından yaklaşık 100 milyon liralık bir yatırımı yapmaya ihtiyaç duymadan mevcut kapasiteyi kullanarak bu hattı yakın zamanda güvenli bir şekilde hizmete açacağız' diye konuştu.

Erdinç YILDIZ