Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü'nde hayata geçirilen 'Cennet Vatanın İlk Adım Kadınları' koleksiyonu, Kurtuluş Savaşı'nda canını ortaya koyarak ülkesini düşman işgaline karşı savunan 15 kahraman Türk kadınlarının polimer kilden yapılan figürleri, 100. Yıla özel Samsun için tasarlandı

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü'nde Milli Mücadele döneminin kadın kahramanlarının 3 boyutlu figürleri yapıldı. Kültür Bakanlığı Sanatçısı unvanına sahip Usta Öğreticisi Özlem Işık Sarıhan'ın ellerinde hayat bulan koleksiyonda Antepli Yirik Fatma, Sakine Baturay, Kara Fatma, Binbaşı Ayşe, Halide Edip Adıvar, Şerife Bacı, Kılavuz Hatice, Gördesli Makbule, Tayyar Rahmiye, Onbaşı Nezahat, Halime Çavuş, Çete Emir Ayşe Efe, Hafız Selman İzbeli, Tarsuslu Kara Fatma ve Dağ Köylü Fatma Çavuş'un figürleri yer alıyor. Yaralı askerlerin yarasını saran, kovanlara mermi dolduran Milli Mücadele kadınlarının figürlerinden oluşan sergi, Bulvar Alışveriş Merkezi'nde bugün gün boyu açık olacak.

SONSUZ GURUR

100. Yıl'da, Samsun'da olmanın gurur ve mutluluk verici olduğunu ifade eden Kültür Bakanlığı Sanatçısı unvanına sahip Usta Öğreticisi Özlem Işık Sarıhan, 'Koleksiyonu, Samsun'a özel hazırladık. Milli Mücadele'ye canıyla, kanıyla, her şeyiyle destek veren 15 polimer kil sanatsal figürleri gerçekleştirdim. Onlarla, Samsun'da olmaz sonsuz gurur. Benzetim tekniği ile çalışmayı gerçekleştirdim. Tasarlanan kıyafetleri döneme uygun diktik. Bu konuda okulumun çok büyük yardımı var' diye konuştu.

AMAÇ TARİHE İLGİYİ ARTIRMAK

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Durna Gülşen ise, '19 Mayıs ruhunu yaşatmak için böylesine önemli bir mücadelede yer alan Türk kadınının kahramanlıklarını gözler önüne sermek istedik. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'a çıkışının 100. Yıl etkinlikleri için özel hazırladığımız bu koleksiyonumuz ile yüz yıl önce yaşananların unutulmamasını, çocukların ve gençlerin tarihimize ilgisini artırmayı amaçladık. Koleksiyona çocuklarımızın ilgisi büyük. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum' dedi.

Erdinç YILDIZ