Samsun Valisi Osman Kaymak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 100. Yıl kutlamaları kapsamında yapılan etkinlikler hakkında Haber Gazetesi'ne değerlendirme yaptı. Özel açıklamalarda bulunan Vali Kaymak, kendisinin vatandaşlara cebarut (Acımasız, merhametsiz, zorba) bir devlet görüntüsü vermek istemediğini, devletin gülen yüzü olduğunu ve halka huzur getirmek istediğini söyledi. Samsun'un son günlerde büyük bir coşku ve heyecana şahitlik ettiğini ifade eden Kaymak, 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının milli mücadeleyi başlatmak için Samsun'a gelişinin 100. yıl programlarını yaptık. Bunun için koordinasyon merkezi kurduk. Bütün kurumlardan 300-400 proje geldi ve 300 projeyi yıl boyu uygulaya soktuk. Hedeflerimizden birisi de kutlamaları mayıs ayıyla sınırlı bırakmamak oldu. Kutlamaları yıla yayarak, her hafta, her ay etkinlik prensibiyle çalışmalar yaptık' dedi.

AZ PARAYLA GÜZEL İŞLER YAPTIK

Vali Kaymak, kutlamaların Türkiye genelinde olması için de 22 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir genelge yayınladığını belirterek, bu genelgeyle etkinliklerin Samsun'dan sonra Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara'da devam edeceğini de söyledi. Kaymak, 'Bu program Ata yolu şeklinde, 2023 yılına kadar da devam etmesi için Cumhurbaşkanımızın genelgesi himayelerinde çalışmalar başladı. Bu programda, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Samsun Valiliğine görev verildi. Bizde bu çalışmaları sürdürüyoruz. Ocak ayından itibaren birçok etkinliğe ev sahipliğini yaptık. Bunlardan birisi Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapıldığı robot yarışması oldu. 20 ülkeden katılım oldu. Yine 41. TRT'nin 23 Nisan Çocuk Şenliği, Samsun'da yapıldı. 40 ülkeden 800'e yakın çocuk şehrimize geldi. Ayrıca üniversitelerarası spor yarışmaları yapıldı, yarışmaya 5-6 bin sporcu katıldı. Bayrak yürüyüşüne de geniş bir katılım oldu. Sanatçılar, Samsun'a gelerek konserler verdi. Bu etkinlikleri yaparken, çok para harcamadık. Malum ülkemizde tasarruf tedbirleri uygulaması var. En az parayla, en güzel iş nasıl yapılır bunun örneğini Samsun'da ortaya koymaya çalıştık. Her yıl başka illerde yapılan etkinlikleri Samsun'a alalım dedik' diye konuştu

TÜRKİYE'NİN BAŞKENTİ OLDUK

Samsun Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 20 hektarlık alana, 19 bin 19 fidan dikilerek 100. Yıl Kurtuluş Ormanı oluşturulduğunu da söyleyen Kaymak, 'Kurtuluş ormanını oluşturmak için 81 ilden gençler Samsun'a geldi. Sempozyumlar, kongreler yapıldı ve sergiler açıldı. Asıl hedefimiz; 100 yıl önceki, milli mücadele ruhunun tekrar diri tutulmasıydı. Bu anlayışla çalıştık. Hedefe de ulaştığımızı düşünüyorum. Asıl etkinliklerin yapılacağı gün de 19 Mayıs'tı. Samsun'u, Türkiye gündemine oturtmalıydık. Amacımız; Samsun'un adını tüm Türkiye'ye ve dünyaya duyurmaktı. Bunu gerçekleştirmiş olduk. Cumhurbaşkanımızın ve parti liderlerinin, şehrimize gelmesi çok önemliydi. Samsun, 19 Mayıs'ta Türkiye'nin başkenti oldu. Ankara'nın en etkin kurumları Samsun'a geldi. Öncelikle Samsun'a gelerek kutlamaları himayelerine alan ve diğer liderleri Samsun'a davet eden Cumhurbaşkanımıza müteşekkirim. Bize de görev verdiler, bizde liderleri çağırdık. Türkiye'nin birliktelik gösterisi ortaya çıktı. Tütün İskelesi'nde çekilen fotoğraf çok anlamlı oldu. Türkiye'de özlenen tabloydu. Samsun yüz yılın coşkusunu yaşadı' şeklinde konuştu.

HALKTAN ÖZÜR DİLEDİ

19 Mayıs için bazı tedbirlerin alındığını hatırlatan Kaymak, 'Samsun'da kimsenin mağdur olmamasını isterdik. 19 Mayıs'ta aldığımız tedbirler neticesinde bazı vatandaşlarımız, rutin dışında biraz sıkıntı çekmiş oldular. Halkımızdan, bunu anlayışla karşılamaları istiyoruz. Bir günlüğüne başkent olduk dedik. Başkent olmanın de bir bedeli olacak tabi. Vatandaşlarımız, mağdur olmuş olabilirler. Eğer yolları kapatmasaydık, trafik birbirine girecekti ve daha büyük sıkıntılar olacaktı. Bunun için de vatandaşlarımızdan özür diliyoruz ve anlayışlarını bekliyoruz' dedi.

HİÇBİR ASAYİŞ OLAYI OLMADI

Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü, Jandarma Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı ile haftalık asayiş toplantısı yaptıklarını da söyleyen Vali Kaymak, 'Emniyet Müdürümüz Vedat Yavuz, bana verdiği raporda, 19 Mayıs gününde, en küçük bir asayiş olayı kavga, döğüş, yankesicilik olmadığını söyledi. Bundan dolayı Samsunlulara çok teşekkür ediyorum. Samsun, tam bir evrensel kenttir. İnsanlarımız, yabancıya karşı çok anlayışlı. Uluslararası kültüre hazır ve yabancıya karşı da çok anlayışlı. Misafirlerimiz, Samsun'da mutlu bir şekilde ayrıldıklarını söylüyorlar. Samsunlulara tüm kalbimle teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.

RACON KESEREK İŞ YAPAN İNSAN DEĞİLİZ

Samsun halkı ile arasındaki diyalogun kendisini son derece mutlu ettiğini de söyleyen Vali Kaymak, 'Bu işi yapmak için özel bir çaba sarf etmiyorum. Ben, köylü çocuğuyum, Anadolu çocuğuyum. Doğal bir insanın, bu makamların geçici olduğunu düşünüyorum. Buralar hizmet makamlarıdır, biz makamlara oturup insanlara hava atarak, racon keserek, iş yapan insan değiliz. Doğal davranıyoruz, bu doğal halimiz de insanlarda karşılık buluyor. Bunu, karşılık bulmak için de yapmıyorum. İnsanlar arasında güzel bir iletişime vesile oluyor. Ben de bundan dolayı son derece çok mutluyum. Samsun'u ve Samsunluları çok seviyorum. 100. yılda Samsun Valisi olmaktan büyük onur duyuyorum. Samsunlular; ilk adım kenti, kurtaran kent olmaktan onurlular, ben de bu onurlu kentin bu kutlamalarında valisi olarak görev yaptığım için son derece mutluyum. Bu programlarda katkısı olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum' sözlerini kaydetti.

Bayram OK – ÖZEL RÖPORTAJ