Samsun'da suya aniden yüzde 25 zam yapılınca vatandaş büyük şok yaşamıştı. Zam oranı çok yüksekti ve su Samsun'da çok pahalı kullanılacaktı. Vatandaş zamma ateş püskürmüştü.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, bir gazetecinin sorusu üzerine, 'Artışa rağmen Türkiye'deki en ucuz su yine Samsun'da'' açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamayı duyunca, hemen aklıma diğer Büyükşehirlerdeki su fiyatlarını araştırmak gelmişti. Merak etmiştim doğrusu, acaba açıklama doğru muydu?

Yoğun tempo ve aşırı yorgunluktan olsa gerek, o gün vücut direncim bayağı kırıldı. Gribal enfeksiyon geçiriyordum ve hemen eve geçip istirahate çekildim. 3 gün yatağa mahkûm olunca, bizim düşünce güme gitti.

Cumartesi günü evde istirahat ederken, internete Turkcell'in Dergilik kısmına girip, hem bizim gazeteyi, hem de Halk Gazetesini tarayıp okudum. Zira, Dergilik'te yerel gazeteler bölümünde Samsun'dan sadece Haber Gazetesi ve Halk Gazetesi var. Halk Gazetesi'nin manşeti dikkat çekiciydi, 'En pahalı su Samsun'da çıktı.'

Benim düşündüğüm şeyi Halk Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni, tecrübeli gazeteci arkadaşım Yener Cabbar da düşünmüş ki, bombayı patlatmıştı… Kendisini, gazetecilik başarısından dolayı gerçekten tebrik ediyorum. Güzel iş çıkartmış. Okudukça şaşkınlığım arttı. Ortaya çıkan sonuca göre, İstanbul hariç (ki, arada sadece 5 kuruşluk fark gözüküyor, maliyetler kıyas bile edilemez ), Türkiye'de en pahalı su Samsun'daydı. Yani, yüzde 25'lik zammın uygulanacağı 1 Haziran'dan itibaren en pahalı suyu Samsun halkının kullanacağı ortaya çıkmıştı.

Şimdiii…

Merak ettiğim şey şu; Mustafa Demir, 'Fiyat ayarlamasına rağmen hala en ucuz su bizimki…' derken, bunu kendi iradesiyle söylediğini düşünmüyorum. Zira Demir, araştırmadan, konuya hakim olmadan böyle bir hata yapacak, herkesin gözünün içine bakarak insanları yanıltacak bir yapıya sahip değil. Bu kadar tecrübeye, birikime sahip bir insan, bile bile bu hatayı yapamaz, yapmamalıdır.

Anlaşılan o ki, ona birileri yanlış bilgi verip, yanıltmış. Böyle değilse, o konuşmayı yapıp, kendini zor duruma niye düşürsün? Muhtemelen o bilgi de kendisine SASKİ'ye yeni getirdiği Genel Müdür tarafından verilmiştir. Başka kim ola ki? Suyun başında o var.

Bu Genel Müdür, başınıza iş açacak gibi duruyor başkan. Baksanıza, dakika bir, gol bir oldu. Sizi, hem Samsun halkına en pahalı suyu içiren başkan olarak tarihe geçirdi, hem de 'en ucuz su bizimki.' diye açıklama yaptırıp zor duruma düşürdü.

Yüzde 25'lik zam konusunda çok fahiş bir yanlış yapılmıştır. Bu yanlıştan mutlaka dönülmelidir. Gurur yapıp tamamen geri çekemezseniz de, hiç olmazsa fiyat revize edilmelidir. Yanlıştan dönmek erdemdir, zamanı da daha geçmemiştir. Vatandaşı kuru ekmeğe mahkûm etmeyin, bari yanında içecek bir bardak suyu da olsun, onu da çok görmeyin.

Yoksa Samsun'da yaşayan insanlar için, Türkiye'nin en pahalı suyunu kullanmak bir ayrıcalık olacaktır. Düşünsenize, en pahalı suyu içeceğiz, en pahalı su ile yemek yapacağız, en pahalı su ile duş alacağız. Bu ayrıcalığı bizlere bahşedenlere teşekkür mü edeceğiz? Bilemedim.

Tuzu kuru olanlara sözümüz yok ama vatandaş burnundan soluyor başkan…