Eğitim-İş Samsun Şubesi Başkanı Rüstem Kara, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan yeni ortaöğretim sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Kara, açıklanan ortaöğretim sisteminin eğitimde yeni sorunlara yol açacağını savunarak, "Ortaöğretim sistemi, eğitim şurası ile yeniden yazılmalıdır" diye konuştu.

DAĞ GİBİ SORUNLARIMIZ VAR

Yapılan açıklamanın sadece liselerle ilgili bölümleri kapsadığını söyleyen Kara, "Geride dağ gibi duran, mesleki eğitimle ilgili sorunumuz var. Okul öncesi eğitim, ilkokullar, ortaokullarla ilgili sorunlarımız var. Üniversitelerimizin sorunları var. Bu güne kadar eğitim sistemi ile ilgili yapılan bütün değişiklikler başarısız olmuş ve bilimsel eğitim okullarda yapılamaz hale getirilmiştir. Açıklanan şekliyle, yeni ortaöğretim sisteminde resim, müzik, beden eğitimi ve spor dersleri seçmeli hale getirilmiştir. 2012'den sonra 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte; haftalık ders saatleri 35 den 40'a çıkarılmışken şimdi neden 35 saate indirilmiştir? Orada haftalık ders saati sayısı 40'a çıkarken, her dönen seçilebilen toplamda 5 saat olan Temel Dini Bilgiler, Peygamberimizin Hayatı, Kur'an-ı Kerim derslerini yeni sistemde ne oldu da göremiyoruz. Eğitimin içine siyasi amaçla dini sokmanın zararları görülmeye başladığı için bu dersler kaldırılıyor" ifadelerini kullandı.

'BEN YAPTIM, OLDU' ANLAYIŞI

Söz konusu programın tartışılarak en faydalı hale getirilmesi için çaba harcanması gerektiğini söyleyen Kara, "Bu aynı zamanda ülkemizin geleceği için en önemli bir sorundur. Ben yaptım oldu anlayışından farklı bir yol izleyen, bütün tarafların değerlendirmesini alan, bir bakanlık ve bakanımız olsun istiyoruz. Sorunlarımızı birlikte çözebilelim. Eğitim politikalarımızı ortak şura kararları ile yeniden belirleyelim. 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte, felsefe grubu dersleri seçilemez hale getirilmişti. Aynı şekilde yeni sistemde seçmeli dersleri içine alınmış ve devletin okullarında felsefe eğitimi yapılamaz hale getirilmiştir. Yine ortaöğretim müfredatlarında, daha önceden içerisi tamamen boşaltılan ve etkisiz hale getirilen tarih, dersleri de yeni ortaöğretim tasarımında sistemin dışına atılarak, seçmeli hale getirtmiştir. Bilimsel eğitimin temelini oluşturan bütün dersler seçmeli hale getirilirken yerine, tasarım beceri atölyeleri, e-portfolyo, e- rehberlik ve benzeri projelerle yeni sistem anlatılmaya çalışılmaktadır. Bütün bu değişiklikler üniversite sınavına etki edeceği planlanmaktadır. Bu durumda velilerimizin büyük bir kısmı şartlarını da zorlayarak öğrencilerini özel okullara vereceklerdir" ifadelerini kullandı.

SİSTEME KARŞI GÖRÜŞLER ARTIYOR

Üniversiteye geçişin nasıl olacağı belli olmayan bir sistem oluşturulduğunu ifade eden Kara, "YÖK dahil eğitimin bütün paydaşlarının düşüncesi alınmamıştır. Eğitim şurası toplanarak yeni program açıklanmalıdır. Köy enstitüleri gibi başarılı bir eğitim deneyimimiz var. Avrupa'nın birçok gelişmiş ülkesi bizim uygulamalı eğitim modelimiz olan köy enstitüsüne benzer uygulamalı eğitim sistemi sayesinde hızla kalkınırken biz yerimizde sayıyoruz. Biz eğitimciler olarak; öğretmeni merkeze alan laik bilimsel parasız ve her öğrencinin yeteneklerine göre eğitim aldığı bir sistemi öneriyoruz. Öğrencilerin bütün okullarda öğle yemeği yiyebildiği ve kalabalık okullarda sağlık görevlisinin bulunduğu laboratuarların çalıştığı sosyal ve sportif her türlü faaliyetin yapılabildiği okullarımız olsun istiyoruz. Son değişikliklerle karşı önerimiz; üniversitelere, sendikalara, konunun tarafları olanlara danışılarak bir eğitim şurasının toplanmasıdır. Ortak aklı hayata geçirerek yeni bir program ortaya koyulmalıdır" sözlerini kaydetti.