Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, önceki gün motorinin pompa fiyatına 29 kuruş zam yapıldığını açıkladı. Hasat ve harman zamanı öncesinde, traktör ve tarım aletlerinin kullandığı mazota yapılan zam, tepki çekti. Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, üreticinin zor durumda olduğuna dikkat çekerek, zamma tepki gösterdi.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Tütüncü, üreticilerin yaşanan birçok zorluğa rağmen inatla üretim yaptığını belirterek, "Çiftçi üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sunmak için çabalarken, her defasında farklı zorluklarla karşılaşıyor. Ülkesi için üretim yapan bu insanlar, her defasına yalnız bırakılıyor. İktidar ve muhalefet partileri, her seçimden önce olduğu gibi son seçimden önce de üreticilerle ilgili vaatlerde bulundu. Vaatlerde, çiftçiye mazotun indirimli verileceğinden bahsedildi. Henüz bize yansımış bir indirim yok. Bunun dışında girdi maliyetlerinin yüksek olması da çiftçinin, üreticinin belini büküyor" sözlerini kaydetti.

MAZOT ZAMMI ÇİFTÇİYİ YARALADI

Tarım ve hayvancılıkta girdi maliyetlerinin oldukça arttığını vurgulayan Tütüncü, "Şu anda samanı ithal ediyoruz, buğdayı ithal ediyoruz, daha birçok şeyi ithal ediyoruz. Bizim ülkemizde bunlar yetişmiyor mu? Çiftçimiz neden bunları üretmesin? Çünkü kimse üreticinin yanında değil. Üretici kaderine terk edilmiş durumda. Maliyetler çok yüksek. Şu anda çiftçinin sağlıklı üretim yapması ve ekonomimizin düzelmesi için bu maliyetlerin en az yarı yarıya düşmesi gerekiyor. Üretimin hızlı bir şekilde artması ve ekonomide düzlüğe çıkmamız için üretici korunmalı. Kimin çiftçilik yaptığına dair kayıtlar devlette mevcut. Çiftçiye özel avantajlar sağlanmalı. Mazotta ve diğer yüksek maliyetlerde indirim sağlanmalı. Aksi takdirde, bin bir zorlukla üretim yapan insanlar da bundan vazgeçecek. Hasat zamanı öncesi yapılan bu zam bizleri yaraladı" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR/ Özel haber