Samsun Milletvekili Erhan Usta, selden zarar gören Terme'yi ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. İncelemeler sonucu açıklama yapan Usta, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ile çiftçinin hali üzerine istişarelerde bulunduklarını belirtti. Erhan Usta, 'Terme'de yaşanan felaket bilinenden çok daha kötü durumda. Aldığımız bilgiler ve yaptığımız çıkarımlar bizi derin bir üzüntüye sürükledi. Burada yaşanan sonuç bir doğal afetin değil ihmalin ve ilgisizliğin sonucudur. Binlerce dönüm ziyan olan tarlalar, bahçeler; yüzlerce hayvan, araç, ev ve tonlarca mahsul… Şimdi sorunu baştan ele alalım: Terme'de sel felaketi yıllardır yaşanıyor. Bölge halkı son yıllarda sel ve taşkınlar yüzünden neredeyse hiç mahsul alamadıklarını söylüyor. Yani bu yaşanan olaylar hep yaşanıyor bunun tek farkı boyutu' şeklinde konuştu.

FELAKET KAÇINILMAZ

'Yağmur Allah'ın takdiri ancak sel ve taşkın hata ve ihmallerin sonucudur' diyen Milletvekili Erhan Usta, 'Terme'nin su yataklarının genişliği sahip olduğu suyun kapasitesinin yarısı kadar dahi değil. Yıllardır bölge halkının yaşadığı sorunlara, taleplerine rağmen; yıllar önce kamulaştırılıp bedelleri ödenen arsalar da olmasına rağmen su yatakları genişletilmemiş ve aksine daraltılmış. Sadece bu ihmal dahi sorumlunun kim olduğunu açıklıyor. Gelelim diğer probleme: Köprüler. Neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor. Tarla seviyesinin altında, dere uzunluğundan kısa, çürük ve sanki baraj yapıyormuşçasına suyun akışını engelleyecek kadar alçakta. En ufak pislik veya bitki akışında köprüler baraj işlevi görüyor ve felaket kaçınılmaz hale geliyor. Bir diğer konu ise yıllardır projelendirilip bozulan onlarca müteahhittin el değiştirdiği, yarım bırakılan yanlış yapılan dere yatağı çalışmaları. Tamamıyla bir bilinmezlik hakim' ifadelerini kullandı.

HUKUKSUZLUK VAR

Milletvekili Usta, 'En önemli konulardan birisi ise meteorolojinin bu felaketi önceden yetkililere bildirmesi. Göz göre göre felaket geliyorum demiş ve ilgililer en ufak bir çaba göstermemiş. Bu liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Tablo gerçekten çok üzücü. Şimdi bunca kusura rağmen iktidar mensuplarından, milletvekillerinden kimse halkı ziyaret etmiyor, geçmiş olsun demiyor. Nerede kaldı hizmet, nerede kaldı görevleriniz. Yalnızca seçim zamanı gönül alma değil her zaman yanlarında olmalısınız. Bunlar da yetmiyor gibi zaten perişan olmuş durumdaki vatandaşa sigortasız olduğu gerekçesiyle zarar tazmini yapılmıyor. Burada açık bir hukuksuzluk var. Devlet sebep olduğu bu felaketten sorumludur. Gün boyunca sel bölgelerindeydim ancak tek bir iş makinesi dahi yoktu. Lağım suları derelere karışıyor, tarlalara evlere gidiyor ve bir tek çalışan, düzelten yok. Bütün köprüler yıkık insanlar ulaşım sağlayamıyor. Bir an evvel çalışmalar başlamalıdır. Bu felaket uyarılara rağmen göz göre göre oldu' ifadelerini kullandı.