Samsun'un Terme ilçesi ile Yakakent sınırları arasında yer alan denizde 15 günde bir Sağlık İl Müdürlüğü Çevre Sağlığı Teknisyenleri tarafından numune alınarak, uluslararası akreditasyona sahip olan İl Halk Sağlığı Laboratuvarında biyolojik analiz yapılıyor. Yapılan analizler ise anında vatandaşla paylaşılırken, tehlikeli bir durumda ise gerekli birimlere bildirilerek denize girilmemesi için uyarı yapılması sağlanıyor.

TERME'DEN YAKAKENT'E KADAR 40 NOKTA

Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri, deniz sezonu açılmadan önce geçtiğimiz yıl ile kıyaslamak amacıyla Mayıs ayında sudan numune alarak tahlil yaptırıyor. 1 Haziran itibari ile Terme Miliç sahilinden başlayarak 40 ayrı noktadan Yakakent sahiline kadar numune alıyor. 15 günde 1 alınan numuneler laboratuvar tenkislerinin bile nereden geldiğini bilmediği barkotlu kutulardaki deniz sularının analizi yapıyor.

ULUSLARARASI AKRİDASYONA SAHİP

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, yüzme suyu çalışmalarının 1 Haziran'da başladığını 1 Eylül tarihine kadar da aralıksız 15 günde bir yapıldığını belirterek, "Samsun Sağlık İl Müdürlüğümüze bağlı Çevre Sağlığı Teknisyenlerimiz, denizdeki 40 ayrı noktadan, ilk olarak geçtiğimiz yılı mukayese etmek için Mayıs ayı içerisinde deneme numunesi almaktadır. Terme ilçesi Miliç sahilinden Yakakent İlçesi Taşlık alanına kadar olan 40 nokta alınmaktadır. Uluslararası akreditasyona sahip İl Halk Sağlığı Laboratuvarı'mıza göndermekteyiz. Burada mikrobiyolojik yönünden değerlendirilmelerini yapılıyor" dedi.

MAVİ BAYRAK İÇİN 9 PLAJ SIRADA

Deniz sezonu açılmadan önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından vali başkanlığında toplantı yapıldığını da söyleyen Erdinç Özoğlu, "Bu toplantıda eklenecek veya çıkartılacak odak noktalar belirleniyor. 15 günde bir bu noktalardan numuneler alınmaktadır. Mikrobiyolojik sonuçlar laboratuvarımızdan 3 gün içerisinde çıkmaktadır. Çıkan sonuçları da internet sitemizden halkımızla paylaşıyoruz. Şuan itibari ile Samsun'un sahillerinde denize girilebilir. Tamamı temiz çıktı. İl genelinde 12 mavi bayraklı plajımız bulunmaktadır. Şuanda 9 plajımız da mavi bayrak için takip etmekteyiz. Bu 9 plajımıza da uygun gelirse Mavi bayrak vereceğiz" diye konuştu.

Bayram OK