AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Haberaks TV ekranlarında Samsunluların hızlı trene ne zaman bineceğini açıkladı. Köktaş, 2020 yılında hızlı trenle Ankara'ya yolculuk yapılabileceğini kaydetti.

2011'DE İTİRAZ ETTİM
AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Haber Medya Haberler Müdürü Erdem Erol'un hazırlayıp sunduğu 25. Saat programına konuk oldu.

Köktaş, 2011 yılında siyasilerin 'hızlı tren tamamdır' dediği dönemlerde 'Hayır, hızlı trenden tamamdır diye söz ederseniz yanlış olur. Çünkü bir takvimi var' diyerek uyardığını söyledi. Köktaş, hızlı tren için 2015-2016'yı çalışmaların başlama tarihi olarak verdiğini belirterek, "Çünkü Sivas'tan Ankara'ya giden Delice'den geçen bir hızlı tren hattı var. O hat tamamlanmadan bizim Ankara'ya bağlanmamız mümkün değildi. Şimdi o hat epey yol aldı ve bir iki yıl içinde Ankara'ya bağlanacak" dedi.

SAMSUN PROJE İHALESİNE ÇIKTI
Köktaş açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Biz de buna paralel olarak Samsun- Delice arasını Delice-Çorum, Çorum- Merzifon; Merzifon- Samsun olmak üzere 3'e böldük. İkisi 95 kilometre, birisi 96 kilometre. Üç ayrı ihale yapılacakki imalatlar da hızlı yapılabilsin. Ama önce Delice, Ankara'ya; Çorum, Delice'ye; Suluova ve Merzifon Çorum'a; Samsun'da hepsine bağlanıyor. Sistem böyle yürüyecek. Şuan itibariyle Delice- Çorum arasında proje ihalesi tamamlandı ve 1-1,5 yıl arası sürecek ve 2019-2020 yılında bitmiş olacak. 2015'in 9'uncu ayında Merzifon- Çorum hattının proje ihalesi yapıldı, Mayıs ayında kesinleşecek. Samsun'un proje ihalesi de Şubat ayının 10'unda teklifleri verildi. Haziran ve temmuz ayında ihale verilecek. Ve eş zamanlı olarak projelerin ardından imalat ihaleleri açılarak tamamlanacak. Epey bir çalışma yapıldı ama şartlar da yeni el verdi."

TRABZON'A KADAR UZANACAK
Köktaş, Samsun'a gelecek olanın saatte 150-200 kilometre hız yapabilen hızlı tren olduğunu, saatte 200 kilometrenin üzerinde hız yapan yüksek hızlı trenle karıştırılmamasını istedi. Köktaş, tüm projelerin eş zamanlı tamamlanacağını ve 2020'de Samsunluların hızlı trene bineceğini de sözlerine ekledi. Milletvekili Köktaş, Karadeniz'in diğer illeri için de çalışmalar yapıldığını ifade ederek, "Çin'den gelen İpek Yolu'nun rayları döşeniyor şimdi. Şuanda Karadeniz için zemin etüd gibi ön çalışmaları yapılıyor. Hızlı trenin Samsun'dan Ordu, Giresun ve Trabzon'a kadar uzanması için de çalışmalar yapılıyor. Belki orası da 2025'te olacak" şeklinde konuştu.