Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral ve farklı şehirlerden emlak odası temsilcileri, İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yankın, İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar ve İç Ticaret Daire Başkanı Soner Kaya ile bir araya geldi. Toplantıda önemli gündem maddeleri konuşuldu.

BASİT SUÇLAR ENGEL OLMAYACAK

5 Haziran 2018'de yayınlanan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'nin geçiş süresinin 5 Aralık 2019'da sona ereceğinin vurgulandığı toplantı hakkında bilgi veren Oral, "Taşınmaz ticareti yetki belgesi alınabilmesi için 5 Haziran 2018'den önce üyelerin aldığı bazı belgeler kabul edilmiyor. Eğer, eğitim karşılığı verilmiş ise özel eğitim kurumları ve üniversitelerin verdikleri emlak danışmanları belgeleri geçerli olacak. Fakat bu belgelerin geçerli olabilmesi için 5 Haziran 2018'den önce üyelerin oda kaydının olması, vergi levhasının açık olması şartı aranacaktır. Odalardan, CİMER'den, mail yoluyla bakanlığa gelen her talep ve şikayet dikkate alınmaktadır. Bu sebeple taşınmaz ticareti yönetmeliğine eklenmesini veya değişmesini talep ettiğiniz konular ile ilgili Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Müdürlüğü ile direkt mail, CİMER başvurusu veya odalarımıza başvuru yapılabilir. Yönetmeliğe eklenecek veya değiştirilecek maddeler ile adi suçlar ayrılacak olup ağır suçlar dışında kalan suçlara bulaşan üyelerimiz mesleki yeterlilik belgelerini alacaklar" diye konuştu.

AYAKÇILARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Emlak yasasında devrim niteliği taşıyan kararlarla ilgili bilgi veren Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, "Düzenlenecek olan son yönetmelik ile emlakçı gibi çalışıp iş yerlerinin camlarına 'kiralık ve satılık ev ilanı' asan firmaların bunları asmaları yasaklanacak. Sahibinden satılık-kiralık yazıları bunun dışında olup, burada asıl amaç ayakçı emlakçı gibi çalışan kişilerin önüne geçmektir. Kayıtdışı ile mücadelede odalara da etkin rol oynama, ceza yazma, kontrol edebilme, yetki belgesi kontrolü gibi çalışmalarda aktif rol alma talepleri bakanlığa iletilmiştir. Düzenlencek son yönetmelikle ilgili de bundan sonra odalara bu mücadelede aktif rol verilecektir. Korsan emlakçılıkla mücadele kapsamında bu talep olumlu karşılanmış olup RTÜK ile konu görüşülecek ve gerekirse TV kanallarında kamu spotu şeklinde bilgilendirme videoları oynatılacaktır. Belediyelere gönderilecek bir yazı ile aralık ayından sonra ruhsat başvurusu yapan her firma için mesleki yeterlilik belgesi ibrazı zorunlu olacaktır. Yetki belgesi olmayan hiçbir işletme belediyeden iş yeri açma ruhsatı alamayacaktır" diye konuştu.

KAYIT DIŞIYLA MÜCADELE

Emlakçı üyelerin tapu ve belediye dairelerinde resmen tanınmaları talebinin iletildiği toplantıda, taşınmaz ticareti yetki belgesi alan oda üyelerinin taşınmazla ilgili bilgi erişimi ve taleplerinin gerçekleşmesiyle ilgili düzenleme yapılacağı vurgulandı. Yetki belgelerini alan firmaların Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yayınlanacağının söylendiği toplantıda, ayrıca, "Yabancı vatandaşların yetki belgesi alma konusunda sorun vardır. Yapılacak olan düzenleme ile yabancı vatandaşlar da yetki belgesi başvuru yapabilecek ve yetki belgelerini alabileceklerdir. Yetki belgesi olmayan yabancı uyrukluların, dükkanları kapanacak. Yetki belgesi olmayan emlakçılar satış başına yüklü miktarda para cezası alacaklardır. Alacakları ceza miktarı yönetmeliği düzenlenmesi ile yönetmelikte açıkca yazacaktır. Yetki belgesi olmayan emlakçılar sitelere üye olamayacak, ilan yayınlayamayacaklardır. Ayrıca alt kullanıcı ile ilan giren personellerin de mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları istenecektir" denildi.

Şükrü Berk ASKAR