1 Temmuz'da gerçekleşen devir teslim töreniyle, Mayıs 2018'den beri Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Klinik Sorumlusu olarak hizmet veren Doç. Dr. Ahmet Şen, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başhekim olarak görev yapmaya başladı. Göreve gelmesinin ardından hızla çalışmalara başlayan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Şen, Haber Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

TECRÜBELERİMİZİ ŞEHRİMİZE HİZMETTE KULLANACAĞIZ

1973 yılında Bafra'da doğduğunu ve doğduğu şehre geri dönmekten dolayı mutlu olduğunu belirten Şen, "1992 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimime başladım. 2000 yılından sonra 5 yıl boyunca Trabzon belediye tabipliği yaptım. 2010 yılından sonra Ardeşen ve Kaçkar devlet hastanelerine görev yaptım. 2012 ile 2018 yılları arasında, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı olarak hizmet verdim. Orada akademik anlamda birçok faaliyetimiz oldu, çok sayıda öğrenci yetiştirme fırsatı bulduk. Aynı esnada hastane yönetiminde faal olarak bulundum. Mayıs 2018 itibariyle SBÜ Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon klinik sorumlusu olarak çalışıyordum. Ömrümün yarısını Samsun'da geçirdim, yarısını başka şehirlerde geçirdim. Geriye dönüp elde ettiğimiz becerileri memleketimize hizmet için kullanmak bize gurur veriyor. İnşallah çalışan arkadaşlarımızın ve üstlerimizin yardımıyla tecrübelerimizi şehrimize hizmet olarak yansıtacağız" ifadelerini kullandı.

YÜKSEK STANDARTTA HİZMET

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge uyarınca, en üst standartlarda sağlık hizmeti sağlamaya çalışacaklarını ifade eden Şen, "Bakanlığımızın yayınladığı genelgede, belli sağlık hizmet başlıklarında en üst standartları sağlayabilen merkezlerin, mükemmeliyet merkezi olarak tescil edileceği belirtiliyor. Hastanemizde o standartta hizmet veren birçok kliniğimiz var, bu mükemmeliyet merkezi tescilini almaları için gerekli süreçleri başlatacağız. Hastanemizin mükemmeliyet merkezi sayısını ne kadar artırırsak, hastanemizin markalaşması anlamında o kadar önemli bir adım atarız. Günlük 20 binin üzerinde insanın girip çıktığı ama altından geçtikleri tabeladan bihaber olduğu hastane kimliğinden bir an önce kurtulmalıyız. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bir marka hastanesi olmak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. İnsanlar İstanbul ve Ankara'da yıllardır bilinen hastanelere giderken hissettikleri aynı gönül rahatlığını bizim hastanemize gelirken de hissetsinler istiyoruz. Böyle bir marka hastane olmak için çaba göstereceğiz. Her gün neler katabileceğimiz konusunda gayret edeceğiz" sözlerini kaydetti.

HASTANEMİZ MARKA OLACAK

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çok sayıda nitelikli işlem yapıldığını söyleyen Başhekim Şen, birinci önceliklerinin nitelikli ameliyatları yapmak olduğunu söyledi. Şen, "Hastanemizde nitelikli birçok iş yapılıyor. İnme merkezimiz bölgemizde çok iyi işlere imza attı. Merkezimiz, felçli gelen hastanın pıhtılarını açmak için 24 saat hazır durumda. A grubu ameliyat sayımız çok fazla. Kalp damar cerrahisinde bypass ve kalp ameliyatları, beyin cerrahisinde kafa içi ameliyatlar, spinal cerrahi ameliyatlarını sıklıkla yapıyoruz. Jinekolojik onkoloğumuz var. Gebe okulumuz mezunlarını veriyor, Atakum Polikliniği'nde obezite kliniğimizi açtık. Nitelikli ameliyatları yapmak birinci önceliğimiz olmalı. Markalaşmada bu şart" dedi.

TÜM NİTELİKLİ AMELİYATLARI YAPACAĞIZ

Başhekim Şen, nitelikli hizmetin öncüsü olacaklarını vurgulayarak, "Vatandaşın bu hastaneye güvenmesi için, 'Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu hizmette veriliyormuş' demesi gerekiyor. Vatandaşımızın 'herhangi bir sağlık hizmeti için Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde verilmiyor, başka bir hastanede veriliyor' imajını hafızasından sileceğiz. Biz gerek bölgeye verilen hizmet, gerekse hasta yoğunluğu ve yatak kapasitesi nedeniyle, bu hizmetleri vermemiz gerektiğine inanıyoruz. İnsanlar bu hastaneye gönül rahatlığıyla gelmeli. Nitelikli işlemlerimizi artıracağız. Nitelikli hizmet veren doktor arkadaşlarımızın önünü açacağız. Onları yanımızda tutmak istiyoruz. Hastaneye gelen hiçbir hastayı geri çevirmeyecek, tüm nitelikli ameliyatları yapacak bir hastane yapısı oluşturacağız" ifadelerini kullandı.

HEM HİZMET,HEM EĞİTİM

Hastanede güler yüzlü hizmet verileceğini dile getiren Şen, "Benim öncelikli hedefim, hastanedeki çalışanlar arasında sevgi, saygı bağı oluşturmak. Bunun muhabbete dönüşeceği kanaatindeyim. Hastanede çalışan herkesin buraya gelirken mutlu olmasını istiyorum. Buraya gelen hastanın zaten ağrısı var, dertleri var. Biz güler yüzlü olalım. Eğer biz güler yüzlü olur ve kaliteli hizmet sunarsak, hastalar da mutlu olacaktır. Bu işin hizmet kısmı. Eğitim ve araştırma hastanelerinde, eğitim ve akademi kısmı ihmal edilemez. Hasta giriş çıkışının yoğun olduğu yerlerde, hizmet kısmı eğitim kısmını geride bırakmamalı. Bünyemizde çok sayıda öğretim üyesi, profesör, doçent var. Onlar buranın eğitim kalitesini artıracak. Onların aracılığıyla hizmet verdiğimiz çok sayıda asistan doktorumuz var. Burada aldıkları eğitimle uzman doktor olacaklar. Hem hizmet, hem de eğitim kalitesi olarak hastanemizin üst düzey yerlere gelmesini hedefliyorum. Markalaşma konusunda bu çok önemli. Tıp hizmetinin akademisiz olması mümkün değil. Akademik bilgi, kanıta dayalı bilgi, mutlaka sağlık bilimlerinin içerisinde olmalı" diye konuştu.

AYDA 5 BİN AMELİYAT YAPILIYOR

Hastane bünyesinde iki büyük hastanenin daha hizmet verdiğini söyleyen Şen, "Biz bu üç hastane binamızda bin 140 yatak kapasitesi ile çalışıyoruz. Atakum Semt Polikliniğimiz günde 700-800 hastaya hizmet veriyor. Göğüs Hastalıkları Hastanesinde 750-800 hasta poliklinik hizmeti alıyor. Ana binamızda 6 bine yakın kişi polikliniklere geliyor. Toplama bakıldığında her gün yaklaşık 10 bin kişiye polikliniklerde hizmet verildiğini söyleyebiliriz. Ek hizmet binalarımız tek idareyle yönetiliyor. Yerleşke ayrı ama hizmetin bir bütünlüğü var. Hastanelerimizin toplamında aylık 5 bin ameliyat yapıyoruz. Hastanemizde ayrıca, ayda 5 bin günübirlik ameliyatlar dediğimiz küçük cerrahi işlemler yapılıyor. Kastamonu, Sinop, Tokat, Çorum, Amasya, Ordu ve Giresun'a hizmet ediyoruz. Büyükşehirlerin olduğu geniş bir coğrafyaya hizmet ediyoruz" dedi.

SAĞLIK TURİZMİNDE HEDEF BÜYÜK

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Sağlık Turizmi Yetki Belgesi'ne sahip olduğunu hatırlatan Şen, "Bu konuyla ilgili, bir doktor arkadaşımız ve bir sağlık personelimiz görevlendirildi. Bunun yanında ana binamız ve Doğumevi yerleşkemizde birer tercümanımız var. Sağlık turizmi adına ayda 20-25 kişiye poliklinik hizmeti veriyoruz. Yeni kurulma aşamasında olsak da bu sayının çok daha fazla olması gerekiyor. Samsun bir turizm şehri ve bölgenin kavşak kenti konumunda. Kliniklerimizi mükemmeliyet merkezi olarak tescillersek ve uluslararası akreditasyonlarını sağlarsak, bu sayının daha da artacağı inancındayız. Bize gelen hastaya kaliteli hizmet verirsek, hastanemiz ve bölgemiz için iyi bir tanıtım olur" şeklinde konuştu.

HİZMETTE AKSAKLIK YAŞANMAYACAK

Başhekim Şen, çalıştığı hastaneler arasında, hasta kapasitesi, çalışan sayısı ve fiziki çalışma alanı olarak en büyük hastanenin Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduğunu vurgulayarak, "Bu kadar yoğunluğun olduğu yerlerde ihmal edilen konular olabilir. Biz göreve başladığımızdan beri, ilgili arkadaşlarımızla görüşerek bunları yerinde tespit etmeye çalışıyoruz. Bunları tespit edip hızla gidermeye çalışmalıyız, hizmette aksaklık yaşatmamalıyız. Hastanemizin bazı hizmet alanlarında dışa bağımlılığı devam ediyor. Bunların bazısı fiziki nedenlerle, bazısı ise hastanenin şartları dolayısıyla oluşmuş. Hastanemizin halen başka laboratuvarlara bağımlı olduğu hizmetler var. Mümkün olduğunca bunları hastanemiz içerisinde halletmenin yollarına bakıyoruz, bununla ilgili çalışmalar ve raporlamalar yapıyoruz" diye konuştu.

ORGAN BAĞIŞI SAYISINDA SIÇRAMA OLACAK

Organ nakli konusunda mevcut çalışmaları daha da ileriye götürmeyi planladıklarını ifade eden Başhekim Şen, "Organ nakli benim branşımı da ilgilendiren bir konu. Organ nakli konusunda bölge koordinatörlüğüne sahip olmamız nedeniyle avantajlıyız. Organ nakli konusunda doğru yerde, doğru kişilerce verilecek eğitimlerin artırılması gerektiği kanaatindeyiz. Vatandaşa verilecek eğitimlerin yanı sıra, yoğun bakım çalışanlarını da bu konuda daha etkin hale getirmeliyiz. Bu konuda hasta yakınları ikna olmalı, soru işareti bırakılmamalı. Okullarda, kurumlarda bir koordinatörümüz vasıtasıyla bu faaliyetleri daha da hızlandırmayı düşünüyoruz. Hastanemize gelen tüm hastaları konuyla ilgili bilgilendirerek, organ bağışı konusunda sıçrama elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.

3 BİN KİŞİYE KEMOTERAPİ UYGULANDI

Hastanenin bölge adına önemli bir yükü taşıdığını dile getiren Şen, "Aylık 350'şer endoskopi ve kolonoskopi çekiyoruz. Bir ayda 400'ün üzerinde hastanın anjiyosu yapılıyor. Tıbbi onkoloji binamızda 3 bin hasta, radyasyon onkolojisinde bin 700 hasta tedavi görmekte. Bu rakamlara bakıldığında, hastanemizin bölgede ne kadar büyük bir sorumluluk aldığını, ne kadar önemli bir yükü kaldırdığı görülüyor. Geçen yıl 3 bin 200 hastaya kemoterapi uygulandı" diye konuştu.

VATANDAŞLARIMIZ BİZE GÜVENSİN

Şen, hastanenin tüm çalışanlarıyla beraber sevgi ve saygı çerçevesinde hizmet vereceğini vurgulayarak, "Vatandaşlardan isteğimiz şudur: Doktorlarımıza güvensinler, fevri davranışlarda bulunmasınlar. Ön yargılarını bir kenara bıraksınlar. Hastanemizde 24 saat hizmet veriliyor. Doktor arkadaşlarımız, bazen hasta mağdur olmasın diye 150 hastaya bile bakıyor. Bize ve hastanemize güvensinler. Biz yaptığımız yenilikleri onlar için yapıyoruz. Benden önceki dönemde görev yapan, şu anda hizmet eden, bu hizmetin yürütülmesini sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bize destek olan Sağlık Müdürlüğümüz ve diğer tüm dinamiklere teşekkür ediyorum. Hastanemizi daha iyi yerlere götürmeye çalışacağız" diyerek sözlerini noktaladı.