Samsun Büyükşehir Belediyesine bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresinin (SASKİ) Mayıs ayı olağan meclisinde suyun metreküp fiyatına yüzde 25 zam, sayaç okuma bedeline yüzde 150 zam ve aylık TÜFE oranına göre artış sonrası 21 Haziran Cuma günü Samsun Halkevleri üyeleri Büyükşehir Belediyesinin önünde toplanmıştı. Yapılan su zammının gerekçesi ve geri çekilmesi için Büyükşehir Belediyesine bireysel başvuruda bulunan üyelere cevap 27 gün sonra geldi.

KANUN VE YÖNETMELİĞE GÖRE

Genel Müdür adına, Genel Müdür Yardımcısı Muhlis Yeşilyurt imzalı cevap verilen dilekçede, 'Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılmış olan tarife belirleme çalışması, tüm su ve kanalizasyon idareleri gibi, idaremizin de tabi olduğu İSKİ Kanununun 23. maddesine ve SASKİ Tarifeler Yönetmeliğinin 7. maddesine göre; enerji ve malzeme giderleri, personel giderleri, çeşitli masraflar, amortismanlar, tesislerin iyileştirilmesi, büyütülmesi ve onarımı giderlerinin su tüketimine oranlanması şeklinde hesaplanarak tespit edilmektedir' denildi.

EN DÜŞÜK TARİFE

Kaliteli hizmeti önemsediklerini ifade eden Yeşilyurt, 'İdaremiz, tarife türü bakımından Samsun ilçelerini 3 ana grup altında toplamış ve 1 Haziran 2019 tarihi itibariyle uygulamaya başlamıştır. İdaremiz tarafından uygulanmakta olduğumuz en yüksek tarife bedeli bile diğer 30 Büyükşehir Belediyesine bağlı su ve kanalizasyon idaresi tarafından uygulanmakta olan en düşük kademeye ait tarife bedelleri ile aynı düzeyde kalmaktadır. İçilebilir suyun tesisi ve atık suyun bertarafı için gerekli yatırım maliyetlerinin, eski tarifler uygulanarak elde edilecek gelirlerle finansmanı mümkün değildir. Bu suretle, anılan kanun ve yönetmelik çerçevesinde meclise sunulan teklide istinaden, tarifeler ve bakım ücreti yeniden belirlenmiştir' ifadelerine yer verildi.

MÜCADELE SÜRECEK

Halkevi üyeleri ise, 'Bu cevap, biz halkın çıkarlarının değil, yönetemedikleri kurumları kurtarmanın derdindeyiz demektir. Zamlar geri çekilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz' dedi.

Erdinç YILDIZ