Samsun'da eski adı Çorak Köyü olan İlkadım Yeşiltepe Mahallesi'nde yaşayan köylüler, köyün içinden geçen Bulanık Deresi'nde yaşanan kirlilik nedeniyle isyan etti. Yukarı Avdan Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'ndan düzenli olarak atık su bırakıldığını ve bu nedenle derenin zehir saçtığını savunan köylüler, kirli su nedeniyle hayvanların hastalandığını ve ürünlerinin kuruduğunu ifade etti.

KOKUDAN DURULMUYOR

Köy sakinlerinden Mehmet Aydın, uzun bir süredir dereden atık su aktığını belirterek, "Dereden su içen koyunlarım hastalandı, ikisi ise öldü. Büyükşehir Belediyesi kontrolündeki bu tesisten akan kirli su hastalık saçıyor. Kokudan durulmuyor. Şeftali ağaçlarımız kurudu. Konuyla ilgili jandarma ve Sağlık Bakanlığına bildirimde bulunduk. Hayvanlarımızı buradan geçirmek istemiyoruz. Pis sudan dolayı koyunların ayakları yara oldu. Hayvanları engelleyemiyoruz, su içiyorlar. Kuzularımız, koyunlarımız hasta olmasın diye kucağımıza alıp dereyi öyle geçiriyoruz. Başka çaremiz kalmadı" sözlerini kaydetti.

İHMALKÂRLIK VAR

Kirli su nedeniyle ürünlerini sulayamadıklarını söyleyen Aydın, "Biber, şeftali, fasulye ürünlerimizi sulayamıyoruz. Mahsuller tarlada kuruyor. Büyükşehir Belediyesinden bu atık suların deremize akmasını engellemesini istiyoruz. Burayı kontrol etmeleri gerekiyor, herkes oturmuş paranın peşinde. Atık sudan dolayı ürünlerimde 10 bin liralık zararım var. Ölen iki koyunum var. Bu suyla ürettiğim ürünü ben halka nasıl satacağım? Halkımız bunu nasıl yiyecek? Eğer yöneticilerimiz bu suyla yetişen sebzeyi yemeyi kabul ederse biz de kabul ederiz. Benim vicdanım bu suyla ürün üretmeye izin vermez. Eskiden köyümüzde çok huzurluyduk. Bu derede balık tutuyorduk, kirlilikten dolayı ne balık kaldı, ne de suyu kullanabiliyoruz" diye konuştu.

HAYVANLARIMIZ ZEHİRLENMESİN

Diğer bir köy sakini Adil Özdoğan ise atık su akan derenin hastalık saçtığını belirterek, "Gariban vatandaş burada borçla 30-40 koyun alıyor. Bu zorluklarla aldığımız hayvanları, belediyenin ihmalkarlığı nedeniyle yaşatamıyoruz. Hayvanlarımızın zehirlenmesini istemiyoruz. Böyle su mu olur? Kokudan duramıyoruz. Kirlilik, suyun renginden bile belli. Zehir akıyor. Hayvanların, ciğerlerine midelerine yazık" ifadelerini kullandı. Köylüler, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumlardan konuyla ilgili çözüm bulmasını istedi.

Şükrü Berk ASKAR