ODÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alper Çıraklı'nın başkanlığında Türkiye'nin önemli ihracat ürünü fındığın, sağlık alanında kullanımına ilişkin bir çalışma gerçekleştirildi. Doç. Dr. Alper Çıraklı, asistanlık döneminden itibaren bu çalışmanın hayalini kurduğunu, ODÜ'nün verdiği imkanlarla birlikte bu doğrultuda çalışma yapma fırsatı bulduğunu ve yaklaşık 2 yıllık sürede sıçanlar üzerinde deney planladıklarını söyledi. Çıraklı, yara iyileşmesinde fındığın etkisi üzerine çalıştıklarını, Amerika Birleşik Devletleri İlaç Yönetim Federasyonu (FDA) tarafından kabuklu yiyeceklerin kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmasından sonra bu ürünlere ilginin arttığını belirtti.

HASTALIK RİSKİNİ AZALTIYOR

Fındığın birçok hastalığa iyi geldiğinin bilindiğine işaret eden Çıraklı, "Hastalıkları önleme, koruma, iyileştirme, hızlandırma üzerinde birçok etkisi var. Tansiyonu ve kolesterolü düşürdüğü, iyi huylu kolesterolü artırdığı ve kalp damar hastalıklarının gelişme riskini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmış. Bu ürünün diğer etkilerini de gösterebilirsek ülkemiz için büyük bir kazanç olacağını düşünerek bu yola çıktık" diye konuştu. Çıraklı, çalışmadaki amaçlarının yara iyileşmesini sağlamak olduğunu, yara iyileşmesinin karmaşık bir süreç olduğunu dile getirerek, "Bu yolda oluşan herhangi bir aksama, olumsuzluk, yaranın iyileşmesinde gecikme, iyileşmemesi, kötü iyileşmesi şeklinde sonuçlanabiliyor" ifadesini kullandı.

ÇOK ÖNEMLİ BİR BULGU

Fındığın, içeriğindeki vitamin E ve selenyumun antioksidan etkisi ile yara iyileşmesini hızlandıracağını düşündüklerini anlatan Çıraklı, sıçanlar üzerinde yaptıkları çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: "Hayvanların sırt bölgelerinde yaralar oluşturduk ve üç gruba ayırdık. Bir grubumuz kontrol grubuydu. Diğer gruba ise ağızdan yani oral yolla fındık verdik. Bu şekilde besledik hayvanları. Diğer grupta ise deri yolu ile fındık uyguladık. Bunu steril şekilde elde ettikten sonra cilde uyguladık. Yani bir grubu ağızdan kullanılan ilaç olarak düşündük. Diğerinde cilde sürülen bir ilaç olarak düşündük. Bu şekilde çalışmamızı yaptık ve fındığın farklı zamanlarda 3'üncü, 7'nci ve 14'üncü günde yara üzerindeki etkisini histolojik olarak inceledik. Bu çalışmamızın sonucunda, ağızdan alınan fındığın erken dönemde yara iyileşmesini hızlandırdığını tespit ettik. Bu bizim için çok önemli bir bulgu. Bu aslında çalışmanın prototipi. Bundan sonra bu çalışmayı daha ileri düzeyde ispatlayacak çalışmalara ihtiyacımız var. Bu açıdan çalışmamızı ileri düzeye götürmek istiyoruz."