2019-2020 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla Samsun'da servisçi esnafının da dertleri başladı. Özel okullarda yüksek tarifeden servis ücreti alındığını ifade eden Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, bazı devlet okullarında ise bağış adı altında para talep edildiğini ifade ederek, yetkilileri göreve çağırdı.

TEHDİT EDİYORLAR

Bazı devlet okullarının servis şoförlerinden bağış adı altında para talep ettiğini dile getiren Başkan Binay, 'Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bazı devlet okullarında bağış adı altında öğrenci başı 15-20 lira gibi paralar isteniyor. Biz de diyoruz ki, bu bağışın adı olmaz. Nasıl camilere yardım ediyorsak okullara da yardım ederiz. Ama bağışın adını sen koyamazsın. Bütçem neyi kaldırıyorsa onu veririm. Milli Eğitim Bakanımız da her yıl açıklama yapıyor, 'okullara para vermeyin' diye. Bazı devlet okulları aba altından sopa gösterir gibi davranıyor. Ya servisçiyi okul bahçesine almamakla tehdit ediliyor ya da güzergah listesini imzalamamakla tehdit ediyorlar. Biz bağış olarak okullara gönüllü para veriyoruz ama tutup da kendi miktar belirlediği zaman işler karışıyor' diye konuştu.

ŞEHİR İÇİ AYLIK 200 LİRA

2019-2020 eğitim öğretim sezonuna sıkıntılı bir şekilde başladıklarını ifade eden Binay, 'Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet ve resmi okullar için tarifelerimiz mevcut ama devlet okullarımız buna uyuyor, özel okullarımız uymuyor. Samsun Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından belirlenen bir fiyat tarifemiz var. Şehir içi servis ücretimiz aylık 200 lira. Servis ücretleri için özel okullarda korkunç rakamların istendiğini duyuyoruz. Özel okullarda aylık servis ücreti için öğrenci başı 370-400 lira gibi rakamlar istendiğini duyduk. Bu yönde velilerimizden yoğun şikayetler geliyor. Velilerimizi, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığına ve Valiliğin Tüketici Haklarına gönderiyoruz. Devletimizin kurumlarını bu konuda göreve çağırıyoruz' dedi.

PARA VELİNİN CEBİNDE KALSIN

Özel okullarda servis ücretleri için yüksek rakamlar alındığını ifade eden Başkan Binay, 'Özel okullarda 370-400 lira gibi aylık ücretler aldığını duyuyoruz. Benim servisçimin eline bu para geçmiyor. Para ödenirken resmi tarifeden ödeniyor. Aradaki boşluğun nereye gittiğini bilmiyoruz. Örneğin; bir arabada 16 çocuk varsa 3 bin lira gibi bir ödeme yapılıyor. Veliden aylık servis ücreti için 5-5 bin 500 lira para alınıyor. Aradaki boşluk nereye gidiyor çok merak ediyoruz. Benim üyem tarifeden yukarı çıkıp bu ücreti alamıyor. En azından bu para, velinin cebinde kalsın. Yetkililere sesleniyoruz; özel okulları ticaret merkezi olmaktan çıkarın, eğitim yuvası yapın' şekline konuştu.

Erdinç YILDIZ / Özel haber