Haber Gazetesi ve Haberaks TV olarak, Samsun'u sokak sokak, mahalle mahalle dolaşarak, muhtarın ve vatandaşın sesi oluyoruz. Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Karadeniz Mahallesi'nin sorunlarını dinledik. Yaklaşık 3 bin 700 vatandaşın yaşadığı ve 2 bin 495 seçmenin yer aldığı Karadeniz Mahallesi Muhtarı İbrahim İpek ile mahallenin sorunlarını konuşurken, mahalle sakinleri ve esnafının ise taleplerini dinledik.

TEK YEŞİL ALAN VAR

İki dönemdir Karadeniz Mahallesi'nin muhtarı olan İbrahim İpek, 'Temizlik ile ilgili sorunlarımız var. Belediyenin yeni oluşumundan kaynaklandığını düşünüyorum. Eleman eksikliği olduğunu da biliyoruz. Mahalle uzun süredir yıkanmıyor. 6 aydır mahalle su dahi görmedi. Yağmur yağarsa mahallemiz komple yıkanıyor, yağmurun yağmasını bekliyoruz. Bütün mahallelerin ortak bir sorunu olan otopark sorunumuz var. Alanımız dar, çocuklar için oyun alanlarımız yok. Alan olmadığı için de park yapamıyoruz. Belediyenin imkanları dahilinde ileriye dönük birkaç binayı istimlak ederek oyun alanlarına çevirebilir. Bu olursa herkes memnun olacaktır. Mahallenin tek yeşil alanı Lise Caddesi önündeki alan. Yaşlı vatandaşlarımız orada oturup, dinleniyor. Birkaç yerde yapılması gereken parça asfaltlar bekliyor. En kısa sürede yapılacağı söylendi, bekliyoruz' dedi.

YEDAŞLA SORUNLAR VAR

YEDAŞ ile sorunlar yaşadığını ifade eden muhtar İpek, 'YEDAŞ sokak aralarında asma aydınlatmalara müdahale etmiyor. Direk lambalarında barkod numaraları var ve bunlara müdahale ettiğini söylüyor. Asma aydınlatmalarda direk yok bunlarda barkot olmayınca bildiremiyoruz. Adrese göre çağırıyoruz ve buna da gelip bakmıyorlar. Belediyeye devredildiği söyleniyor, belediye faaliyete geçmediğini söylüyor. Elektrik bakımından çok sıkıntı yaşıyoruz' diye konuştu.

MÜLTECİLER GÜRÜLTÜ YAPIYOR

Mahallede yabancı uyruklu kişilerin gürültü yaptıklarını belirten muhtar İpek, 'Mahalle sakinleri, yabancı uyruklu vatandaşlardan son derece huzursuz. Geceleri gezip, sabahları uyuyorlar. Geceleri çok fazla gürültü yapıyorlar. Ev sahipleri yabancı uyruklu kişilerin evden çıktıklarından bir daha yabancı kişilere vermeyeceklerini ifade ediyorlar. Bu şekilde bunu çözebileceğimizi düşünüyorum. Mahallemde okul, cami, mescit yok. Bu konuda fazla bir sorunu olmayan bir mahalle ama keşke olsaydı da sorun yaşasaydık' şeklinde konuştu.

BELEDİYEYE ULAŞMAK SORUN

Gençlerin aktiviteler yapılabilmesi için spor alanlarına ihtiyaç olduğunu ifade eden Muhtar İpek, 'Batı ve Doğu Park, Derebahçe ve Çatalarmut'ta böyle alanlar var. Tabi bu alanlar merkeze uzak. Hastane ve İlkadım Belediyesi şehir merkezinin çok uzağa gitmesinden mahalle sakinleri çok muzdarip. Yaş ortalamasına vurduğumuzda mahalle sakini 60 yaşın üzerinde. Belediyeye ulaşabilmek için çok güçlük çekiyorlar. Belediyeden emlak vergisinin yatırılma tarihine yakın bir büronun açılmasını talep ediyoruz ki vatandaşlarımız rahat etsinler' ifadelerini kullandı.

YENİLİK İSTİYORUZ

Mahalle esnafı Mustafa Karakurt, 'Lambalarımız bazen yanıyor bazen yanmıyor. Sokaklarımız bakımsız. Ne olursa olsun yenilik istiyoruz' dedi.

İNSANLAR TEMİZLİK KONUSUNDA BİLİNÇSİZ

Mahalle esnafı Seydahmet Uysal, '23 yıldır Karadeniz Mahallesi'nde esnafım. Mahallemizin yıkanmasını istiyoruz. İnsanlarımız temizlik konusunda çok bilinçsiz, 6. kattan yere çöp atıyor. Yapılan asfaltlarda belli miktarda su birikiyor' diye konuştu.

MUHTAR ÇALIŞIYOR

Mahalle esnafı Fethi İbrahim Estan, 'Mahallemizde hiçbir sorunumuz yok. Muhtar kardeşimiz her şeyle ilgileniyor, görevini yapıyor' ifadelerini kullandı.

KURUMLAR MUHTARI CİDDİYE ALSIN

Mahalle sakini Arif Şahin, 'Muhtara sorunlarımızı ilettiğimizde, sorunlarımızı halletmeye çalışıyor ama bu yeterli olmuyor. Bununda muhtarın elinde olan bir inisiyatif olmadığını biliyoruz. YEDAŞ'ın yaptığı çalışmalar bize yetersiz geliyor. Sokak lambam yanmıyor YEDAŞ'ı arıyoruz, ilgilenmiyor. Kamu kurumlarına tek yetkili kişi muhtardır. Bu yetkiyi kullanılamamasından dolayı rahatsızlık duyuyoruz. Muhtarın bireysel olarak yaptığı müracaatlar, toplumsal olarak ilgilenilmeli. Muhtarı ciddiye almaları gerekiyor. Tüm yetkililerin muhtarı ciddiye alıp dinlemeleri gerekiyor. Biz vatandaş olarak bilinçli olmamamız gerekiyor, kurumlarında bizi ciddiye alması gerekiyor. Kurumlar sadece bize ay başında fatura ve 15 gün içerisinde ödeme gibi sorumluluk veriyorsa bizimde dediklerimizi yapmak zorunda. Kurumlar vatandaşın isteklerine göre hareket etmelidir' dedi.

DİREK KALDIRILSIN

Mahalle esnafı Hasan Güney, '25 senedir mahallede yaşıyorum. Lise Caddesi üzerinde bulunan taksi durağının orada bir elektrik direği var. Bu direğin kaldırılmasını milletvekili, belediye başkanlarına söyledik. Bize ciddi zarar veriyor, kaldırılmasını istiyoruz' diye konuştu.

TEMİZLİK SIFIR

Mahalle sakini Şerafettin Şener, 'Temizlik işleri zamanında yapılmıyor, arada görünüyorlar sadece. Yıkama yapıldığını zaten görmedim. Temizlik üzerinde sıfır' şeklinde konuştu.

PARK SORUNU VAR

Mahalle esnafı Mehmet Parlak, '40 yıldır mahallede yaşıyorum. En büyük sıkıntımız park sorunu. Şahsi araçlarımızı park edecek yer bulamıyoruz. Uzak bölgelere araçlarımızı park ediyoruz. Ayriyeten mahallede temizlik konusunda sıkıntılar var' dedi.

MEVCUT OLANA BAKMIYORLAR

Mahalle esnafı Ekrem Özdemir, 'Bu bölge yaya trafiğinin çok olduğu bir bölge. Karadeniz Mahallesi olarak yeşil alanımızda 3 tane ağaç var. Bu yeşil alanında ne ağaç budamasına ne çim biçmesine özen gösteriliyor. Belediyemiz bu konuya önem göstermesini istiyoruz. Mevcut olana bile bakım yapmıyorlar' ifadelerini kullandı.

İLAÇLAMAYA ÖZEN GÖSTERİLSİN

Mahalle sakini Ayşe Kartal, '25 senedir mahallede yaşıyorum. Park sorunumuz var, ilaçlamalara biraz özen gösterilirse seviniriz. Çünkü burada eski binalar çok fazla' diye konuştu.

YOLLAR GİRİNTİLİ ÇIKINTILI

Mahalle esnafı Selahattin Kanık, 'Mahallemizde kaldırım ve asfaltlarımız düzgün değil. Bazı kaldırımlar ve yollar girintili çıkıntılı. Kanalizasyonlarımız tıkalı, yoğun yağışlarda depoları su basıyor. Temizlik işleri de düzgün yapılmıyor. Halk her tarafa çöp atılmıyor, çöp kutularının artırılmasını istiyoruz' dedi.

HERKES MÜZDARİP

Mahalle esnafı Rabia Dilli, 'Mahallemizde birçok eksiklik var. Kaldırımlarımız çok kötü. Yolarımız yıkanmıyor eskileri arıyoruz. Çöplerden çok büyük sıkıntımız var. Çöp kutuları daha sık olsaydı daha iyi olurdu. Köşe başlarına bırakılıyor, koku ve sinek yapıyor. Bu konuda herkes müzdarip' ifadelerini kullandı.

Mahallenin sorunları

*Çocuk parkı ve yeşil alan eksikliği

*Dar sokaklar

*Otopark sorunu

*Sosyal aktivite alanları eksikliği

*Çevre ve temizlik sorunu

*YEDAŞ ile ilgili sorunlar

*Mahallenin düzenli yıkanmaması

Erdinç YILDIZ