Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) tarafından, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) işbirliği ile hazırlanan "Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Şirket Anayasası" adlı seminer, STSO Davut Altan Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. 3. Göz Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Baydar tarafından verilen seminere, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, STSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, KARGİF Başkanı Levent Özden, TÜGİK Üyesi ve SAMGİAD Başkanı Savaş Gömeç, SAMGİAD üyeleri ve çok sayıda iş adamları katıldı.

ÖMÜRLERİ 25-30 YIL

Seminerin açılış konuşmasını yapan Gömeç, "Aile şirketlerinin 3. kuşağa ulaşma oranı Türkiye'de yüzde 10 civarında. Bu şirketlerin de yaşam ömürleri ortalama 25-30 yıl arasında sürmektedir. Karadeniz Bölgesi olarak da diğer bölgelerimizin gerisinde olduğumuzu söylememiz gerekiyor. Şehrimizin ekonomik kalkınması bakımından her zaman biz gençler olarak, aile şirketlerinde kurumsallaşma ve anayasa noktasının önemini bir kez daha hatırlatacak projeler geliştirmeye karar verdik. Bu projeler doğrultusunda ilk toplantımızı gerçekleştiriyoruz" dedi.

ANAYASA HAZIRLANMALI

STSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ise, "Kurumsallaşma olmadıkça aile şirketlerinin başına neler geleceğini çok iyi bilenlerden birisiyim. Türkiye'de 50, 60, belki 100 yılı aşan şirketlerimiz var. Avrupa'ya gidildikçe bu 200 yıla, Uzakdoğu'ya gidilince de 500 yıllık şirketler görüyoruz. Bunu başarabilmek için aile şirketleri içinde bir anayasa hazırlayıp uygulamamız lazım" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Murzioğlu ve Gömeç tarafından 3. Göz Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Baydar'a teşekkür plaketi sunuldu. Plaket takdiminin ardından ise Baydar, aile şirketlerinin uzun ömürlü olması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda seminer verdi.

Barış BUDANOĞLU