Türkiye Otelciler Federasyonu TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi ve KATİD Başkanı Murat Toktaş, geçen ay kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı için oteller cirolarının yüzde 0,75'ini fona aktaracaklarına dair çıkan yasadan sonra dünde 'konaklama vergisi' adı altında yeni bir vergi geldiğini açıkladı. Toktaş, otellerde konaklayacak olan müşterilerden talep edilecek olan Konaklama Vergisi oranlarının belli olduğunu belirterek, "Bu durumda 5 yıldızlı bir otelde konaklayanlar kaldıkları gece başına 18 TL, 4 yıldızlı otellerde konaklayanlar 12 TL, 3 yıldızlı otellerde konaklayanlar 9 TL, 1-2 ve diğerler otellerde konaklayanlar 6 TL, Butik otellerde konaklayanlar 12 TL, Diğer tesislerde konaklayanlar 6 TL konaklama vergisi ödeyecek" dedi.

İKİNCİ VERGİ

Toktaş "Son 1 ay içinde sektöre gelen ikinci vergi oldu. Fiyatlar çok düşük bu düşük fiyatların üstüne eklenecek bu vergiyi misafirler ödemek istemeyecektir. Korkumuz bu verginin fiyatlara yansıtamamak. Konaklama vergisinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bölgemizde ve Samsun'da 4 yıldızlı bir otelde 2 kişi konaklama bedeli şuan 200TL civarında. Bu bedelin üstüne birde oda için 24 TL konaklama vergisi talep edeceğiz. Buda fiyatın yüzde 12 artması demek' diye konuştu.

Son 1 yıldır maliyetlerin çok artığını fakat alım gücünün düşmesi nedeni ile bunu fiyatlara yansıtamadıklarını belirten KATİD başkanı Murat Toktaş 'Bu durumda devlete ödeyeceğimiz Ajans ve konaklama vergisi bizim karımızdan fazla olacak' dedi.