Samsun Haber:El hijyeninin önemine dikkat çeken Samsun Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, her türlü işin ellerle yapıldığını belirtti. El yıkamanın çok sıradan ve basit olarak yorumlandığını ifade eden Kasapoğlu, ellerde bulunan bakterilerin, soğuk algınlığından, öldürücü birçok hastalığın gelişmesine neden olabileceğini vurguladı.

İHMAL EDİLİYOR

Günlük yaşantıda, ellerin sağlık için çok önemli olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, çevreyle her türlü bağlantının ellerle yapıldığını, bu nedenle ellerin en fazla bakteri barındıran yer olduğunu ifade etti. Kasapoğlu, 'O yüzden el sağlığımız bizim için çok önemli, el yıkıma çok sıradan ve günlük bir iş olmasından dolayı genellikle ihmal edilen bir durum. Hem kendimizin hem çevremizin sağlığını korumak aslında bizim ellerimizde. Çevreyle sürekli temas halinde olan ellerimiz yoluyla taşınan bakteriler basit bir soğuk algınlığından, öldürücü birçok hastalığın da gelişmesine neden olabilir. Bu yüzden ellerimizi sık sık yıkamalıyız' dedi.

SICAK SUYLA YIKAMAYIN

Yemekten önce ve sonra, tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra, çocukların altlarını değiştirdikten sonra, bir hastayı ziyaret ettikten sonra, hastaneye ya da aile sağlığı merkezine gittikten sonra ellerin yıkanması gerektiğini aktaran Kasapoğlu, 'Hapşırdığımız, öksürdüğümüz zaman, kendi-köpek gibi hayvanlarla temas ettikten sonra ellerimizi yıkamalıyız. Ellerimiz kirliyse; ilk olarak 3-5 saniye temiz suyla durulayıp, ardından sıvı sabunla 15 saniye oymalıyız, sonra suyla durulamalıyız. Ayrıca herkesin kullandığı ortak havlularla değil tek kullanımlık kağıt havlu peçetelerle ellerimizi kurulayalım. Sıcak suyla ellerinizi yıkamayın, sıcak su ellerde dermatit yapar, ılık bir su yeterlidir' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL