TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ekolojik yıkımla mücadele haftası kapsamında ''Çevre Hakkı ve Sorumluluk'' konulu panel düzenledi. Elektrik Mühendisleri Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, çevre mühendisleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Panelde Kent Bilimci Prof. Dr. Ruşen Keleş Türkiye'de son 30 yılda ormanlık alanlardaki küçülmeye dikkat çekti.

ANAYASAYA UYULMUYOR

Anayasada vatandaşların sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Keleş, ''Yine anayasada çevreyi korumak, kirlenmesini önlemek, gelişmesini sağlamak vatandaşın ödevi; devletin de sorumluluğu ifadesi yer alıyor. Hak ve ödevler anayamızda bütünsel biçimde ele alınmış. Yeter ki gereği yapılsın. Ancak şimdiye kadar yeterince yapıldığını görmedik aksine, tersinin yapıldığını gördük. Yasaların koymuş olduğu kurallara uyulması gerek" diye konuştu.

ÇELİŞKİLER VAR

Turizmin gelişmesi için orman kanunlarının uygulanması arasında çelişkiler yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Keleş, ''Turizm gelirini arttırmak için, ormanlık alanlardan fedakarlık yapmak bir dereceye kadar hoşgörüyle karşılanabilir ama orman varlığımızı sıfıra düşecekse bunun herhangi bir şekilde açıklamasını yapamazsınız. Bugün de yaşan şey bu. Ormanlarımızın yüzde 25'i, yani 4'te 1'i 30 yıldan beri daralarak yok oldu'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU