15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Türkiye'de 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişimini anmak ve demokrasiye olan bağlılığı vurgulamak amacıyla her yıl kutlanan bir gündür.

15 Temmuz 2016'da Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup asker, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı darbe girişiminde bulunmuştur. Darbe girişimi sırasında Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde silahlı çatışmalar yaşanmış, halk sokaklara dökülerek darbeye karşı direniş göstermiştir. Bu direniş sonucunda darbe girişimi başarısız olmuş ve demokrasi kazanmıştır.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, bu olayın yıl dönümünde yapılan anma etkinlikleriyle kutlanır. Türkiye genelinde çeşitli törenler düzenlenir, şehitler anılır ve demokrasiye olan inanÇ vurgulanır. Ayrıca darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenler için anma etkinlikleri yapılır ve gaziler onurlandırılır.

Bu gün aynı zamanda demokrasiye olan bağlılığın pekiştirilmesi, milli birlik ve beraberlik duygularının güçlendirilmesi amacıyla da kullanılır. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Türkiye'nin demokratik değerlerine sahip çıkma ve benzer olayların tekrar yaşanmaması için bir uyarı niteliği taşır.

“Türk Besteciler ve Şarkıları” “Türk Besteciler ve Şarkıları”

15 TEMMUZ RESMİ TATİL Mİ, HANGİ GÜN? 
15 Temmuz bu yıl Cumartesi gününe denk geliyor. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü resmi tatildir.

Editör: Ozge Ozkan