Haberaks TV'de Haber Medya Haberler Müdürü Erdem Erol'un sunduğu, Erdem Erol ile 25. Saat programının konuğu olan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır, Samsun'un uzun süredir gündeminde olan Yörükler Mahallesi, Kuş Cenneti bölgesinde bulunan kaçak evlerin yıkımı ile ilgili merak edilen soruları cevapladı.

DOĞAL YAŞAM TEHLİKE ALTINA
Kuş Cenneti bölgesinin dünya mirası bir yer olduğu için yalnızca Samsun değil dünya için önemli olduğunu ifade eden Çakır, "Yerel yöneticiler olarak buradaki ekosistemi korumamız gerekiyor. Burada doğal yaşamı olumsuz etkileyebilecek hiçbir ortam kalmamalı. Oradaki vatandaşlar 1980'li yıllardan itibaren yerleşmiş. 321 ev vardı. Birinci derece sit alanı içerisinde olan 150 evin yıkımı gerçekleşti ve 171 evi de doğal hayatın korunması için yıkmamız gerekiyor. Geçmişte buralara tapu verilmiş. Tapusu olması, sit alanı olan yerelere bina yapma hakkını vermiyor. Oralara elektrik ve su bağlanmış olabilir, bu ülkenin genel bir sorunu. Vatandaş haklı olarak kaçak binaya devletin elektrik, su bağlamasını eleştiriyor. Haklılar. 2005 yılından sonra gelen yasayla, inşaat ruhsatı olmayan bir yere su, elektrik bağlanamıyor. Bu evlerin hepsi 2005 yılından önce yapıldı. Vatandaş orada yıkılan binalar için belediye ödeme yapacak mı diye soruyor. Yapılaşma hakkı olmayan, kaçak bir yere ev yapılmışsa oraya para ödememiz yasal anlamda mümkün değil. İstesek bile olmaz, devletin kaynaklarını bu şekilde kullanamayız'' diye konuştu.

171 EV DAHA YIKILACAK
Bu zamana kadar evlerin yıkılmaması için açılan davaların hepsinde yıkım kararı çıktığını söyleyen Çakır, ''Bugün 3. derece sit alanında kalan evlerle ilgili bir kısım dava Samsun'da, bir kısmı da Bafra'da açıldı. Bafra'daki mahkeme ilginç bir karar verdi. O arazilerin bir kısmı tapulu, bir kısmında da tapu edinme şansı dahi yok. Mahkeme de bu yüzden tespit davası açtı. Şimdi o süreci bekliyoruz. Mahkemenin o süreci anlamak için böyle bir karar verdiğini düşünüyoruz. Yakın bir zamanda sonuçlanacak. Bizim hedefimiz, buradaki kaçak yapılaşmış binaları yıkmak olacak. Kamuda söylendiği gibi orada oteller, konaklama alanları zaten yapamazsınız. Çünkü birinci derecede sit alanı. Üçüncü derece sit alanında da planlamamız yok. Planlama olmayan bir yere de imar yapılamaz. Biz zaten orayı korumak istiyoruz. Yalnızca Yörükler'in merkezi, eskiden belediye binasının olduğu bölgede imara açılmış yerler var. O yerlerde konaklama merkezleri açılabilir'' ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU