Ladik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir, yaptığı açıklamada, sinekler vasıtasıyla bulaşan sığır çiçeğinin sulak yerlerde sinek artışıyla daha yoğun görüldüğüne işaret etti.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Hastalığın, sineklerin yanı sıra gözyaşı, ağız ve burundan gelen akıntılar, bulaşık su ve yemler ile de bulaşma riskinin olduğunu söyleyen Demir, "Hastalık belirtisi, öncelikle baş, boyun ve bacaklar olmak üzere tüm vücutta yaygın yumrulu şişlikler, göz, burun ve ağızdan akıntı, öksürük, yıllık süt verimi kaybı, yavru atma, yüksek ateş, iştahsızlık, zayıflık, bacaklarda şişlik ve yürüme zorluğu olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

ÖNLEM ALINMALI

Hastalığı yayan temel etkenlerin sinekler olduğuna vurgu yapan Demir, şu uyarılarda bulundu: "Hastalığa karşı alınacak en önemli etkenlerde birisi ilk önce aşılama ve sineklerle mücadele. Sineklerle mücadele için ahır ve barınakların kesinlikle temizliğine dikkat edilmeli. Sineklerin en çok konakladığı örümcek ağları ve hayvan dışkıları temizlenmeli ve aynı zamanda ahır havalandırılmalı, ahır pencere ve kapılarına sineklikler takılmalı."

Demir, herhangi bir şüphe halinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.