Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Mevlüt Oral, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün'ün sunduğu Haberin Sesi programında, Emlak Yasası ve Suriyeli vatandaşların Samsun'a yerleşmeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

AYAKÇILARA 30 BİN CEZA YOLDA
Emlakçılar olarak acil yasa beklentisi içinde olduklarını kaydeden Oral, "Bu yasa yürürlüğe girdiği zaman, bizim ayakçı olarak tabir ettiğimiz ve haksız kazanç elde eden insanlar emlakçılık yapamayacak. Emlakçı olmak için belli eğitimler alınacak ve mesleği olmadığı halde bunu yasadışı yapanlara 30 bin TL cezai işlem uygulanacak. Üstelik bu yasa galericileri de kapsıyor. Otomobil alıp, satarak haksız kazanç elde eden çok fazla insan var. En kısa zamanda yasanın çıkması lazım, çevremizde herkes emlakçı, herkes galerici gibi davranıyor. Ne yazık ki geç kalındı" diye konuştu.

MÜLTECİLERİN ABONE PROBLEMİ VAR
Suriyelilerin Samsun'da yerleşik hayata geçmesinin emlak sektörünü olumsuz etkilediğini de ifade eden Oral şunları söyledi: "Yurtdışından gelen insanlara ev kiralanıyor ancak elektrik su aboneliği verilmiyor. Emlakçı da bu sorunu çözmek için elektrik, su aboneliğini başkalarının üzerine alıyor. Bir vatandaşın üzerine 50 Suriyeli vatandaşın aboneliği var. Bu suistimale açık bir durum ve yaşanacak bir olumsuzluk, tüm Türk milletine mal edilebilir. Devlet oturma izni veriyorsa, elektirik, su aboneliği alma hakkı da vermesi lazım. Ayrıca Suriyeli vatandaşların Samsun'a yerleşmesiyle birlikte kiralar çok fazla arttı. Biz şikayetleri, uzalaştırmacı bir tutumla çözmeye çalışıyoruz. Emlak Yasası'nın çıkmasıyla bu sorunların da çözülebileceğiz ve mesleğin maduriyetini gidermiş olacağız."

Pirsu DÜZGÜN