Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, il genelinde özellikle haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında ciddi ot yangınlarının meydana geldiğini ifade etti. Saat 15.00'ten sonra ot ve çöp yangını ihbarlarının çok yoğun olduğuna dikkat çeken Zengin, 'Bu saatlerde dikkatli olalım' uyarısında bulundu.

KIRSAL KESİMLERDE OLUYOR

İtfaiyenin genelde müdahale ettiği yangınların başında ot ve çöp yangınlarının geldiğini ifade eden Zengin, özellikle yaz dönemlerinde anız yangınları, tepe örtüsü denilen orman yangınlarının fazla olduğunu söyledi. Yaz dönemlerinde meydana gelen ot yangınlarının genelde kırsal kesimlerde, iç bölgelerde, ovalarda, ormanlık alanların bulunduğu yerlerde meydana geldiğini kaydeden Zengin, 'Atakum'un üst bölümlerinde, Bafra'nın iç kesimlerinde, Vezirköprü'de, Ladik'te bu tür yangınlar çok oluyor. Ot yangınları özellikle hasat sonrası anızın bizzat yakılmasından kaynaklanabiliyor. Yaz döneminde sıkça karşılaştığımız piknikçilerin, mangal ateşini tamamen söndürmemesinden dolayı yangınlar çıkabiliyor ya da çöpler bir tarafta toplanıyor ve yakılıyor. Rüzgar çıktığında ise yangın kontrol altına zor alınıyor' şeklinde konuştu.

SÖNDÜRMEK ÇOK ZOR

Ot yangınlarının büyük oranda insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Zengin, aşırı sıcakların da yangına neden olduğunu belirtti. Zaman zaman hasat sonrası tarlanın bilinçli yakıldığını aktaran Zengin, 'Ancak o tarla başka canlılarının da yaşam alanı, bunu unutmamalıyız. Anızların yakılması tarla açısından da sıkıntılı ve kanunen de yasaklanmıştır. Vatandaş hasat sonrası tarlasını yakıyor ama tarlanın yanında başka birine ait tarla olabiliyor, biçilmemiş ekinler olabiliyor ve yangın oralara da sirayet ediyor. Hasat sonrası samanlar toplanıyor ve bir yere istifleniyor, bu alanda çıkan yangını söndürmek çok zor. Rüzgarlı bir hava varsa yangını söndürmek daha da zorlaşıyor, çünkü dağıtamıyoruz, olası bir rüzgarla saman başka alanlara savruluyor. Ayrıca samanlıkla hayvan barınağı yakın olmamalı, yakın olması durumunda hayvanları kurtaramayabiliyoruz' ifadelerini kullandı.

BEKLENMEDİK ŞEKİLDE YAYILIYOR

Anız yangınlarına ulaşmanın çok zor olduğunu dile getiren Zengin, yakılan tarlaya itfaiye aracının bazen giremediğini ya da girdiği yerden çıkamadığını söyledi. Bazen müdahale eden araçların da yandığını belirten Zengin, 'Ot ve orman yangınları, beklenmedik bir şekilde genişleyebiliyor. Dikkatli olmalıyız, özellikle anızları yakmamalıyız çünkü söndürülmesi çok zor olabiliyor. Samsun genelinde özellikle haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında ciddi ot yangınları meydana geliyor. Özellikle saat 15.00'ten sonra yangınlar başlıyor. Çünkü saat 15.00'e kadar hava iyice ısınıyor. Bu saatte dışarda olan insanların veya piknikçilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Yakılan her ateşin söndürüldüğüne emin olmalıyız. 15.00'ten sonra ot ve çöp yangını ihbarları yoğun olarak geliyor. Yangına sebebiyet vermemek önceliğimiz olmalı' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL