Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Samsun İl Müdürü Erkan Koparmal, Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre (TAMP) Samsun İl Afet Müdahale Planı'nın da kapsamlı biçimde yapıldığı ifade etti. Plan hakkında bilgi veren Koparmal, olası bir afet ve acil durumlarda Samsun'da 1 milyon 513 bin metrekare alanda 4.5 milyon vatandaşın barınabileceği acil toplanma alanının mevcut olduğunu belirtti.

HER AİLENİN ALANI OLMALI

Toplanma alanı afet ve acil durumlarda vatandaşların toplanacağı park, bahçe, meydan gibi alanlar olduğunu ifade eden Koparmal, ''İşyerlerinde, konutlarda veya sitelerde bulunan toplanma alanlarıyla bizim bahsettiğimiz alanlar farklı şeyler. Zaten konut ve işyerleri bu alanlarının bu alanları belirlemesi gerekiyor. Hatta ailelerin de kendi aralarında güvenli bir buluşma merkezi belirlemesi gerekir. Afetin ardından ilk 72 saat çok önemli, zaten bütün eğitimler, kişinin bu 72 saatte kendi başının çaresine bakabilmesi üzerine veriliyor'' dedi.

4.5 MİLYON KİŞİ BARINABİLİR

TAMP'a göre afet ve acil durumlarda vatandaşların toplu olarak barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarını karşılanacabileceği toplanma alanlarının belirli olduğunu ifade eden Koparmal, ''Samsun'un 17 ilçesinde belediyelerle yaptığımız ortak çalışmalarla İlkadım'da 16, Atakum'da 12, Canik'te 4, Tekkeköy'de 9 olmak üzere toplamda 125 adet toplanma alanı belirlenmiş durumda. 1 milyon 513 bin metrekare alanda 4.5 milyon vatandaşın acil durumda barınabileceği acil toplanma alanımız mevcut. Bu rakam olması gerekenin 3 katı çünkü bir afet durumunda yalnızca Samsun'a değil, bölgeye de hizmet verilmesi gerekebilir'' ifadelerini kullandı.

AFET ÖLDÜRMEZ

Afetin öldürmeyeceğini ve toplum olarak afetle yaşamanın öğrenilmesi gerektiğini dile getiren Koparmal, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ''En son Bodrum'da yaşadığımız depremde gördüğümüz gibi, doğru yapılaşma ve hamlelerle zaiyat sıfıra inebiliyor. Bu konuda bilinçlenip, bununla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. TAMP onaylandığında, Samsun'da da il afet müdahale planımızı da yaptık. Müdahale bazında Samsun'da bulunan 26 hizmet kurumu ne yapacağını biliyor. Bunun yanında vatandaşlarımızın acil durumda ne yapacağını bilmesiyle arkasından da yapılaşmayı ve yerleşimi de doğru yaparsak hazır oluruz. Biz AFAD olarak müdahale planına göre herhangi bir afete hazırız ve her zaman da hazır olacağız.''

Zerrin SOMUNCU