CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Türk Telekom'un özelleştirilmesi ve sonrasında kurumda yaşanan sıkıntıları soru ve araştırma önergeleriyle TBMM gündemine taşıdı.

BORÇ KRİZİ ARAŞTIRILSIN

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan'ın cevaplandırması istemiyle sorunu önergesini meclise sunan Zeybek, Türk Telekom'da yaşanan iş akitlerinin feshi ve kuruma ait hisse senetlerinin Uluslararası finans kuruluşlarına rehin bırakılması, devir sözleşmesi sonrasında Suudi Oger firmasının taahhütlerini yerine getirip, getirmediği ve son günlerde basına yansıyan borç krizi konularının araştırılması amacıyla meclis araştırılması açılmasını istedi.

ANLAŞMA 21 YILLIKTI

Zeybek, Türk Telekom'un 2005 yılında 21 yıllığına Suudi Oger firmasına 6.5 milyar dolar karşılığına işletme hakkı devriyle özelleştirildiğini ve 21 yıl sonra kamuya çalışır halde devredilmesi konusunda sözleşme imzalandığını söyleyerek önergesinde şu sorulara yer verdi: ''Basında yazılanlar doğrultusunda ilgili firmanın hazineye ait ödemeleri yapamadığı, Türk Telekom hisselerini uluslararası finans kuruluşlarına rehin bıraktığı doğru mu? On yıllık işletme sürecinde Türk Telekom dan elde edilen gelirle; hissedarlarına 5.7 milyar dolar temettü dağıtan firmanın on yıllık sürede altyapı yatırımları miktarı ne kadar? Kasım 2005-2017 yılları arasında Türk Telekom'da gayrimenkul satış gelirleri ne kadar? Türk Telekom'da iş akitleri tek taraflı feshedilip yenilenmemesi nasıl açıklanabilir. Örneğin; Samsun EMO Başkanı Mehmet Özdağ'ın iş akdinin yenilenmemesinin sebebi nedir? Türk Telekom ve Çalışanların iş yasasından, devir sözleşmesinden aldığı hakları korunacak mıdır?''