Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl 47.'si düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Samsun Bölge Finali sergisi Samsun'da açıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi'nde (BESYO) sergilenen projeler Samsun, Amasya, Tokat, Kastamonu, Sinop, Ordu ve Giresun illerindeki bin 325 proje başvurusundan 100 proje bölge sergisine katılmayı hak kazandı.

Açılışta konuşan Samsun Valisi İbrahim Şahin, Batılı ülkelerin Türkiye'ye karşı terör konusunda takındığı tavrı eleştirdi.

VALİ ŞAHİN: 'TÜRKİYE'DE YAŞAYANLAR İNSAN DEĞİL Mİ?'

Brüksel'de bugün yaşanan patlamalar hakkında konuşan Vali İbrahim Şahin şöyle konuştu: 'Dünya çok sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Daha önceki gün İstiklal Caddesi'nde istiklalimize göz dikmiş insanların canice yaptıkları bir saldırı vardı. Bugün Belçika'da hem havaalanında hem de metroda olmak üzere 3 ayrı yerde patlama oldu. Şu anda 26 insan öldü. Biz buradan da üzüntülerimizi belirtmek istiyoruz. Ama yine aynı Belçika'nın Brüksel kentinde bizim ülkemizdeki insanlarımıza kast eden şahısların çadır açmalarına müsaade etti hatta polis koyup onları kolladı. Dün yine PKK'ya çadır açtı ve onları korudu. Bu merak böyle bir şey işte. Geliyor sizi bir şekilde vuruyor. Bunu tasvip etmek mümkün değil ama şimdi Batılı ülkelerin liderlerini göreceğiz, hepsi Brüksel'e yığılacaklar, Paris saldırısındaki 12 kişinin ölmesinden sonra tüm dünya liderlerinin geldiği gibi oraya insanları toplayacaklar ve bir gösteri yapacaklar. Türkiye'de de insanlar öldü. Ankara'da da birçok şehit verdik. Sadece Başbakanımızın yanında İçişleri Bakanımız ve Emniyet Genel Müdürümüz vardı. Nerede diğerleri? Türkiye'de yaşayan insanlar insan değil mi? Onun için bu tarz olayları tasvip etmek kesinlikle mümkün değil ama realiteler var ki bunları görmemiz gerekiyor. Terör sadece lokal olarak terör eylemi olarak kalmıyor. Çünkü bunlar kendi canına kast etmeyi ortaya koyabilen insan her şeyi yapabilir. Canını ortaya koyan insan her yerde bombayı patlatabilir. Terör ülkemizde turizmi de olumsuz etkiliyor. Yabancı okullar okula gitmeme veya tatil kararı alıyorlar. Biz her şeye inat, teröre inat mutlaka bu ülkenin kalkınması için mücadele edeceğiz'.

Konuşmaların ardından proje yarışma sergisinin açılışı yapıldı. Samsun'dan 524 proje başvurusunun yapıldığı yarışmada 34 proje Samsun adına bölge sergisine katıldı.