Medicana International Samsun Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Uğur Öztürk böbrek kistleri konusunda bilgi verdi.

Böbrek kistlerinin, içi sıvı dolu baloncuk şeklinde tarif edilebileceğini belirten Op. Dr. Öztürk, 'Büyük çoğunluğu bu şekildedir ve ultrason raporlarında 'basit kortikal kist' diye sıkça rastlarız. Böbrek kistlerinin çoğuna ultrason, tomografi, MR gibi görüntüleme yöntemlerinde tesadüfen rastlanılır. 50 yaşın üzerindeki insanların yarısından fazlasında böbrek kisti bulunmaktadır' dedi.

Ultrasonla takip

Böbrek kistlerinin çoğunun küçük ve iyi huylu olduğunu ifade eden Op. Dr. Öztürk, '5 cm'den küçük kistlerin tedavisi genelde gerekmez. Ultrasonla takip edilmeleri yeterlidir. Takibin amacı kistte büyüme ve herhangi bir yere bası yapma durumu olup olmadığı ve tümöre dönüşme olup olmadığını saptamak içindir. Fakat kist tomografi ile değerlendirildiğinde içindeki sıvı şeffaflık özelliğini yitirmişse ve kanama ile yoğunlaşmıssa, normalde ince ve düzgün olan kist duvarı kalınlaşmıssa, içinde herhangi bir oluşum olmayan kistin içinde bir doku (tümör) varsa, içinde olmaması gereken kireçlenmeler ve bantlar varsa, kist içinde radyo opak madde (ilaç) tutulumu varsa basit kist olarak değil, ayrı kategoride değerlendirilir. Kist sınıflandıma sitemine göre hangi sınıfa girdiği belirlenir. Hatta kistin kanser lehine yapısal değişikliğe uğradığı düşünüldüğünde basit kist tedavisi değil kanser için düşünülen tedavi seçenekleri uygulanmalıdır' diye konuştu. Op. Dr. Uğur Öztürk, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

'Büyük kistler böbreğe, böbrek çıkışına ve idrar kanalına baskı yaparak böbreğin çalışmasını bozabilir. Hatta bazı komşu organlara baskı yapabilir. Kistler nadiren böbrek damarına baskı yaparak hipertansiyona da yol açabilir. Nadiren ağrı yapabilir. Bu durumlarda, kistin kendisi kötü huylu olmasa bile, böbreğe zarar vermesi ihtimali nedeniyle çıkarılmaları gerekir.

Polikistik böbrek hastalığına dikkat!

Kistlerle seyreden bir başka hastalıksa polikistik böbrek hastalığıdır. Bu hastalık genetik geçişli olup, her iki böbrekte çok sayıda kistle seyreder. Kistlerin sayısı o kadar fazladır ki; zaman içerisinde çevrelerindeki dokuya (böbreğin etli yapısına) baskı yapıp hasar oluşturarak hastada böbrek yetmezliği gelişmesine sebep olabilmektedirler.

Böbrek kistlerini ortadan kaldıran ilaç tedavisi yoktur. Böbrek kistini iğneyle boşaltma şeklindeki girişimde, tekrarlamaması için kist içine ilaç verilebilmektedir. Kist tekrarlayabilmektedir. Yine de anestezi alamayacak, yaşlı hasta grubunda lokal anestezi ile uygulanabilir.

Laparoskopi cerrahi yöntemi
Böbrek kisti ameliyatları günümüzde hemen hemen bütün böbrek ameliyatları gibi sıklıkla laparoskopik olarak yapılmaktadır. Laparoskopik kist ameliyatında anestezi altında ve ameliyathane şartlarında hastanın cildine birkaç adet küçük kesiler yapılır. İnce aletlerle içeri girilir ve kistin içeriği boşaltılarak kist duvarı çıkarılır. Duvar tamamen çıkarıldığı için aynı kistin tekrar etme olasılığı bulunmaz. Ancak hastanın bünyesinde kist oluşmasına meyil olduğu durumlarda yeni kistler oluşabilir ve gerekirse aynı şekilde tedavi edilebilirler.

Ameliyat sonrası hasta bir günde taburcu edilebiliyor.

Laparoskopik ameliyatlarda nekahat dönemi hasta için genellikle çok rahattır. Vücutta büyük bir cilt ve daha da önemlisi kas kesisi olmadığı için hasta ameliyattan birgün sonra taburcu olabilir. Böbrek kistleri genellikle iyi huylu oluşumlardır ve kötü huylu hastalıklara dönüşmeleri nadirdir. Takip, gerekli durumlarda da müdehale gerektirir. Bununla birlikte bazı böbrek kanserleri, yapısında kistik yapı da bulundurabilir. Böbrekte kist saptandığında üroloğunuzun bilgilendirmesi doğrultusunda hareket etmeniz en uygunu olacaktır.