Çarşamba ilçesine bağlı Yeni Köseli Mahallesi'nde Edirneli bir vatandaşın girişimleri sonucu başlattığı 'topraksız tarım' üretimi yerinde incelendi.

Yeni Köseli Mahallesi'nde yaşayan 46 yaşındaki Ersin Durak, televizyon ekranlarında gördüğü bu üretim modelini detaylı bir şekilde araştırıp ilçede uygulamaya başladığını belirtti. Bin 200 metrekarelik alanda marul yetiştiriciliği yapan Durak, kolaylıkla ürünlerine alıcı bulduğunu, geliştirdiği sistem ile doğal afet gibi durumlarda dayanıklı bir sera kurduğunu söyledi.

Topraksız tarımın yapıldığı serayı yerinde inceleyen Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven ve Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, sera sahibi Ersin Duran'dan yetiştirme aşamaları hakkında bilgiler aldı.

1 MİLYAR DOLAR İHRACAT YAPILABİLİR

Çarşamba ilçesinin seracılık alanına eğilim göstermesi gerektiğini söyleyen Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız, 'Bu alan Çarşamba ilçesi için yeni sayılabilir. Verimli bir iş. Çarşamba Ovası 890 bin dönümüyle Türkiye'nin en verimli ovalarından birisi. Bizdeki ürün çeşitleri çok fazla. Özellikle pazara hitap edebilecek, alıcısının yüksek olduğu alanlara geçmeyi istiyoruz. O yüzden modern seracılığın geliştirilmesi gerekiyor. Özellikle bizim üzerimizde durduğumuz konu seralarımız belki iklim şartlarına dayanabiliyor ama bu alanın ısıtılması gerekiyor. Bu noktada jeotermal çalışmamız var. Eğer istediğimiz miktarda jeotermali Çarşamba'ya kazandırabilirsek ısıtmalı modern seralara geçeceğiz. Böylelikle ihracat hamleleri yapmaya başlayacağız. Çok kaba bir hesapla ben Çarşamba'nın yılda 1 milyar dolarlık bir ihracat kapasitesine sahip olabileceğinin kanaatindeyim. Her türlü ürünle özellikle domates, biber gibi ihracat oranları yüksek olan ürünlerde 1 milyar doları rahatlıkla yakalayabiliriz' dedi.