CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katıldı. Tekin, fındıktaki son durumu değerlendirdi ve üreticinin büyük mağduriyet yaşadığını ifade etti.

SAMSUN FINDIK ŞEHRİ

Fındığın sadece üreticinin değil, ülkenin meselesi olduğuna dikkat çeken Tekin, "Fındık piyasasının çok güçlü oyuncuları var. Toprak Mahsulleri Ofisi, devlet olarak ne yaptığını bilmeden bir alım yaptı ancak daha ne kadar alım yapacağı belli değil. Samsun artık çok önemli bir fındık şehri. Samsun'da fındığa geç başlandığı için bahçeler çok genç. Tütün bittikten sonra fındık yaşamın makbuzu haline geldi. Fındık yoksa vatandaşa geçim de yok" dedi.

FINDIK TEKELLEŞMEYE GİDİLDİ

Devletin fındık konusunda köklü çözüm bulmadığını savunan Tekin, iktidarın fındık politikasında tekelleşmeye giderek üreticiyi zor durumda bıraktığını iddia etti. Tekin, "AKP Hükümeti bu hatayla üreticiyi tüccara bağladı. 3,5 milyar dolar gelirimiz olan bir tarım ürününü bu hale getirmek büyük vicdansızlıktır. Hükümet üreticiden yana olmak istiyorsa fındık alımını artırmalı ve onların istediği oranda bir taban fiyat belirlemeli" diye konuştu.

10 YIL SONRA FINDIK ÜRETİCİSİ KALMAZ

Fındığın kullanıldığı ürünlerin artırılması gerektiğini dile getiren Tekin, "Üreticiyi canavarın ağzına attık. Bu gidişle tütünde olduğu gibi fındıkta da üreten kalmayacak. Fındık 'ben ölüyorum' diye feryat ediyor ancak hükümet görmüyor. Bağıra bağıra gidiyor fındık. Fındık alımı yapmak isteyen birlikler var ancak onlar da iktidarın baskısı altında. Bu sistem böyle devam ederse 10 yıl sonra üretici diye bir şey kalmayacak" ifadelerine yer verdi.

Pirsu DÜZGÜN