YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, Haberaks TV Programlar Koordinatörü Sinan Sallabaş'ın sunduğu Samsun'un Nabzı programına konuk oldu. YEDAŞ'ın başarıları ve Avrupa Kalite Yönetim Modeli hakkında bilgi veren Türkoğlu, 2019 yılında kurumsal ve operasyonel mükemmellik alanında Avrupa'nın ilk 10 şirketi arasında olmayı hedeflediklerini söyledi. YEDAŞ'ın özelleştirme sürecinden bugün geldiği noktadaki en önemli unsurun sürdürebilirlik olduğunun altını çizen Türkoğlu, Avrupa Kalite Yönetim Modeli ile çok büyük işlere imza attıklarını vurguladı.

SÜRDÜREBİLİRLİK KİLİT NOKTAMIZ

YEDAŞ'ın hedeflerinin belli olduğunu kaydeden Türkoğlu, "YEDAŞ olarak bu şirketi devralmadan önce Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık önümüze bir hedef koydu. Bu hedefe göre Avrupa Kalite Yönetim Modeli'ni en iyi şekilde uygulamamızı istedi. YEDAŞ olarak bu modelin özünü bozmadan kendimize göre kurguladık. Bu modeldeki kilit nokta sürdürebilirlik. Tüm paydaşlarımızla yön birliği sağlayarak ve ortak sinerji yaratarak sürdürebilir olmak en büyük hedefimizdi. Hedef belli olunca ve nereye gideceğinizi bilince dünya çekilip size yol veriyor" diye konuştu.

ÖDÜLE DOYMUYOR

YEDAŞ olarak birçok ödül aldıklarını ve almaya devam ettiklerini belirten Türkoğlu, "Biz ödül almak için özellikle bir şey yapmıyoruz. Sadece iyi şeyler yapıyoruz ve ödül alıyoruz. 2012 yılında başlayan ödül yolculuğumuzun ilk durağı Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerimizin ödüllendirildiği Avrupa CSR Jüri Özel Ödülü oldu. Daha sonra dünya ve Avrupa başkentlerinde düzenlenen ödül gecelerinde Birleşmiş Milletlerin İletişim Oscarı olarak lanse edilen UNDP Özel Ödülü'nün sahibi olan YEDAŞ, Viyana'da ESQR-2015 Kalite Mükemmellik Elmas Kategori Ödülü'nü, Amerika'nın New York kentinde BID-Kalite Elmas Tacı'nı, Fransa'nın Paris kentinde de BID-Kalite Platin Tacı'nı, İspanya'nın Madrid şehrinde BID-Kalite Altın Tacı'nı, Las Vegas'ta da ESQR-Yılın En Nitelikli Liderlik Ödülü'nü aldı. Ayrıca Şirketimiz, Türkiye'nin 2015-2016 yılı Avrupa İşletme Ödülleri'nin (European Business Awards) Ulusal Şampiyonu oldu. Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü bağımsız çalışan araştırma şirketi Aon Hewitt,'Aynı Ailenin Şampiyon Şirketleri' YEDAŞ ve YEPAŞ'ı 2015 yılının 'En İyi İş Yeri' (Aon Best Employer) seçti. Tamamen gizli ve bağımsız görüşlerine dayanarak yapılan araştırmada, çalışan bağlılığı, liderlik, performans kültürü ile işveren markası alanlarında öne çıktık ve Türkiye'nin 'En İyi İş Yeri' unvanını aldık' ifadelerini kullandı.

HEDEF; AVRUPA'DA İLK 10

6 yılık süre zarfında çok önemli noktaya geldiklerini belirten YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, 'Şu anda YEDAŞ kullandığı teknolojik, inovatif ve kurumsal yapısıyla, sürdürülebilirlik temalı sosyal sorumluluk projeleriyle, kalite yönetim sistemleri, rol model yönetim modeli ve lider şirket unvanıyla Avrupa'nın ve dünyanın en önemli şirketleri ile birlikte anılıyor. YEDAŞ olarak vizyonumuz gayet açık ve net. 2019 yılında operasyonel mükemmellik yani hizmet kalitesi ve kurumsal mükemmellik başlıklarında Avrupa'da ilk 10 şirketi arasında yer almak. Bu hedeflere ulaşmak için de önümüze koyduğumuz hedeflere 'Nasıl Ulaşabiliriz?' diye sorgulamaya başladık. Avrupa'nın en önemli şirketleri nasıl yönetiliyor? Hangi teknolojiyi kullanıyor? Hangi yönetim modelleriyle yönetiliyor? Gibi birçok soruyu araştırdık, öğrendik ve YEDAŞ'ta uygulamaya başladık. Bu seferde öğrendiklerimizi, deneyimlerimiz ve farkındalık yaratan uygulamalarımızla harmanladık, Avrupa'da ve dünya üzerinde 'rol model' olarak lanse edilen YEDAŞ Yönetim Modeli'ni oluşturduk' dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BAŞARILI VE EN MUTLU ŞİRKETİ

Türkiye'nin en iyi 8 şirketin içinde olduklarını kaydeden Türkoğlu, "Türkiye'de en iyi 8 şirketin arasında olmak bizim için çok kıymetli bir şey. Türkiye'nin en mutlu ve en başarılı 8 şirketin ikisi biziz. Çünkü bizim çalışanlarımızda bir aidiyetlik duygusu var. İnsanlar sevildikleri, değer gördükleri ve adil yönetildiklerini hissettikleri an kendilerini size ait hissederler. Biz böyle hareket ediyoruz. Çalışanlarımızın tamamı kendini özel hissetmelerini sağlıyoruz' ifadelerini kullandı.

İNSANLARIN HAYATLARINA DOKUNUYORUZ

YEDAŞ'ın sosyal sorumluluk projeleri ile de adından söz ettirdiğini vurgulayan Türkoğlu, 'Şirket olarak ilk yılımızda bütün çalışanlarımızı kapsayan bir oylama yaptık. Bu oylamada paydaşlarımızı belirledik. Çalışanlarımız ilk paydaşı müşteri, ikinci paydaşımızı üst yönetim, üçüncü paydaşı kendisi, dördüncü paydaşı toplum, beşinci paydaşı da tedarikçiler olarak belirledi. Paydaşlarımızı belirledikten sonra ticari bağdan öte müşterilerimizin hayatında ne yaptığımızı sorguladık. YEDAŞ insanların hayatının neresinde? İşte tam bu noktada sürdürebilirliğinin olmazsa olmazı kurumsal sosyal projeler devreye giriyor. Bu anlamda Avrupa'daki emsallerimiz ne yapmış ona baktık. Çok saygın ve kıymetli danışmanlarla çalıştık. Sosyal sorumluluk projelerimizi, sosyal, ekonomik ve çevresel olarak 3 başlıkta topladık. Ve bu dünyanın sürdürebilirliği ve bizden sonraki kuşaklara güzel bir dünya bırakmak adına bugüne kadar 14 sosyal sorumluluk projesine imza attık. Sürdürebilir bir ilişki kurarak, insanların her yerine dokunduk. Dokunmaya da devam edeceğiz. Mesela Çarşamba'nın yumurta topuğunu, Bafra Deltası'nın dik kuyruk ördeğini, Sinop'un bıçak ustasını, Amasya'nın semaver ustasını koruma altına aldık. Şu anda bu ustaların çocukları ve torunları başka ülkelerden gelip atalarının işinin başına geçti. Çünkü artık bir marka ve sürdürebilirlik oluştu. Bunları biz yapıyoruz. İnsanların hayatlarına dokunduğunuz oranda, karşılıklı çıkar ilişkisi dışında yaptıklarınızla kalıcı olursunuz. Yön birliğini böyle sağlarsınız' dedi.

HEP ZİRVEDE

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan Kurumlar Vergisi Rekortmenleri sıralamasında YEDAŞ'ın zirveye ortak olduğunu sözlerine ekleyen Türkoğlu, 'Operasyonel ve kurumsal mükemmellik alanında uyguladığımız 'Sürdürülebilir Yönetim Modelimiz' ile kesintisiz vergi şampiyonu oluyoruz. Kimse zirveye hedef koymasın. Önümüzdeki 5 yılda da şampiyon biz olacağız. Sürdürülebilir ve rol model yönetim modelimiz her alanda 'lider' olduğu gibi vergi şampiyonluğunda da 'lider' konumdadır. 2011 yılında başarılarımızın asla tesadüf olmayacağını, 2015 yılına da kadar 'şampiyonluk apoletinin' biz de kalacağını söylemiştik ve öyle de oldu. Önümüzdeki 5 yılda da yine şampiyon biz olacağız. Kimse zirveye hedef koymasın. Rakiplerimiz üçüncülük için yarışabilirler. Bizi 'rol model' olarak alabilirler, şehrimize daha çok vergi ödeyebilirler' diye konuştu.

BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR

Başarıların tesadüf olmadığını belirten Türkoğlu, 'Bu yıl şampiyon oldun. İkinci yıl olmadın. Bunun yönetim modeliniz için hiçbir anlamı yok. Başarılar, 'tesadüf sistemler' üzerine kurgulanmaz. Başarılı şirketler, operasyonel ve kurumsal iş süreçlerinde dünyanın kabul ettiği yönetim sistemleri bütününe entegre olmak zorundadır. Biz bunun adına Toplam Kalite Yönetim Modeli diyoruz. Yönetim modelinizi uygularken, paydaşlarınızın yön birliği oldukça önemlidir ve bu yön birliğini aynı sinerji de her daim mümkün kılabilirsen 'sürdürülebilir' başarıların sahibi olursun. Biz bunu başarıyla yerine getirdik, getiriyoruz. Teknolojik, inovatif ve kurumsal yapısıyla, sürdürülebilirlik temalı kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle, kalite yönetim sistemleri, rol model yönetim modeli ve lider şirket unvanıyla Avrupa'nın ve dünyanın en önemli şirketlerinin yer aldığı 'devler liginde' anılıyor iseniz, Toplam Kalite Yönetim Modeli ile yönetiliyorsunuz demektir. YEDAŞ, 2019 yılı için hedeflediği vizyonu gereği tam da bu noktadadır ve sürdürülebilir başarısındaki sırrı 'mükemmellik' algısının tüm paydaşlarıyla birlikte içselleştirilmesidir' şeklinde konuştu.

AVRUPA HALK ŞAMPİYONU OLMA YOLUNDA

Avrupa İş Ödüleri'nde (European Business Awards) halk oylamasıyla Türkiye'deki 40 şirketi geride bırakarak Türkiye 2015-2016 Yılı Ulusal Halk Şampiyonu oldukları için gurur duyduklarını kaydeden Türkoğlu, 'Türkiye YEDAŞ ile Ödüle Koşuyor. Sen de Destek Ol' sloganı ile yola çıkarak ülkemizde farklı sektörlerde hizmet veren 40 şirketi halk oylaması ile geride bıraktık. Tüm iletişim kanallarını doğru yöneterek paydaşlarımıza ulaştık ve paydaşlarımızın gönülden katılımları ile Türkiye'nin 2015-2016 Ulusal Halk Şampiyonu seçildik. YEDAŞ olarak, halk oylaması süresince yürekten çalıştık. Önce Türkiye, sonra YEDAŞ dedik. Samimiyetimiz ve güven dolu mesajlarımızla herkesi özendirecek 'Rol Model' çalışmalara imza attık. Böylesine anlamlı bir onuru yaşadığımız ve ülkemize yaşattığımız için 'büyük övünç' duyuyoruz. Şimdi ise hedefimiz İtalya'da düzenlenecek olan onur gecesinde hak ettiğimiz 'Büyük Ödülü' almak, 32 Avrupa ülkesi arasından 'Avrupa Halk Şampiyonluğu' madalyasını göğsümüze asmak' diye konuştu.

BÜYÜK HAYALLERLE YOLA ÇIKIN

Büyük hayallerle bu yola çıktığını ve hayallerini gerçekleştirdiğini sözlerine ekleyen Türkoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: 'İstanbul Teknik Üniversitesi'nde okurken 'Okulu bitireceğim, 10-15 yıl kamuda çalışacağım, sonra istifa edip özel sektörde Türkiye'nin uluslararası ölçekteki en büyük şirketinin bünyesinde yer alacağım ve o şirketi uluslararası bir marka haline getireceğim' diyordum. Böyle bir hayalim vardı. Şans da benden yana olunca bu hayalimi gerçekleştirdim. Hayallerimizi her zaman büyük tutmalıyız. İnsanlar size gülmezse yeterince büyük hayaller kurmadınız demektir. Bu anlamda asla büyük hayaller kurmaktan vazgeçmemeliyiz. Biz hayallerimiz doğrultusun Samsun'da bir dünya markası yaratacağız'

Ayşe KUŞCU