Kurban kesimi için bıçakları seçerken yapılan bir yanlışlık, hayvanlara büyük acı yaşatırken, kesicilerin de büyük kazalarla karşılaşmalarına sebep olabileceği belirtiliyor. Kurban kesiminde kullanılan bıçakların özellikleriyle ilgili konuşan Kasap Ferhat Çülük, 'Kullanılan bıçaklar öncelikle keskin bir bıçak olmalı. Ekmek bıçağı ile kurbanlık kesilemez. Hayvanlar için kasapların kullandığı bıçaklar olmalı. Evde kullanılan her bıçakla hayvan kesmeye kalkınca hayvanlara çok büyük zarar vermiş oluruz. Çünkü o bıçaklarla sadece hayvanın derisine kadar kesilebilir. Ancak hayvanda kesilmesi gereken 3-4 tane damar var. Normal bıçaklar bu damarlara ulaşıp bulamayabilir. Genelde bir hayvan keserken 3-4 saniyede hayvanın boynundaki damarlar, yemek ve soluk borusu kesilmelidir. Bu iş yanlış bıçaklarla yapılırsa 15 dakikada bile hayvanın canı çıkmıyor. Sonuç olarak hayvan kan kaybından ölebilir. Kurbanlık kesilirken biz her sene yeni bıçak alınmasını öneriyoruz. Eğer bıçak yeni alınmazsa da en azından ustasında bilenecek bir bıçakla kurbanlıklar kesilsin' diye konuştu.

Kurbanlık kan kaybından ölebilir
Yanlış veya keskin olmayan bıçakların kullanılması ile her sene çok sayıda kazaların meydana geldiğini dile getiren diğer bir kasap Kadir Şen ise, 'Bıçaklar kaliteli markalardan seçilmeli. Eski bıçakları kullanılanlar her sene bilendirilmesi çok önemli. Olmazsa hayvanların canını acıtır. Kurbanlık hayvanlar tam kesilmez ise kalkıp koşabilir. Böyle olayların yaşandığına çokça şahit olduk. Bunu dışından olması gerektiği gibi tam kesilmeyen kurbanlık kan kaybından canı verebilir. O zaman bu dini bakımından uygun bir kurban olmuyor' diye konuştu.

İnternetten bıçak alınanların dikkatine
Kasap Ferhat Çülük ise 'Vatandaşlar internet alış verişi seviyor. O yüzden kurban için bıçaklar bile bazen internet üzerinden alıyorlar. Ancak burada bir dolandırıcılık söz konusu olabilir. Sonradan kurban günü gelince hayvan kesmeye başlarken rezil oluyor. Bazen internetten alınan bıçaklarla ekmek bile kesilemeyebilir. Dolaysıyla kurbanlık kesim için alınacak bıçakların dikkatli kontrol edilerek, görülerek alınması gerekir. Gerekirse bıçak seçiminde uzman birisiyle bıçak seçilmeli. Burada amacıysa kurbanlık hayvana zarar vermemesi, eziyet çektirilmemesidir' diye kaydetti.

Ekmek bıçağıyla kurbanlık kesmeye kalkmayın