Türkiye'nin fındık üretiminde en önemli ilerinden bir tanesi olan Ordu'da fındık fiyatları 8 TL seviyelerine geriledi. Sezon başı 12 TL'den satılan fındık 14 TL seviyelerine çıktıktan sonra zaman içerisinde düşüş yaşadı ve 8 TL'ye kadar düştü. Fındık fiyatlarında yaşanan bu düşüş esnaf, tüccar ve üreticiyi tedirgin etti.

'YAŞANAN DÜŞÜŞ KAMUOYUNDA ŞOK ETKİSİ YARATTI'
Fındık fiyatlarındaki düşüşü değerlendiren TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yaşanan düşüşün kamuoyunda şok etkisi oluşturduğunu söyledi. Hiçbir tarım ürününde bu denli düşüşlerin yaşanmadığına dikkat çeken Soydan, 'Fındığın bu kadar hızlı düşüşü gerçekten kamuoyunda şok etkisi oluşturdu. Hiçbir üründe sezon başında 11-12 TL'den başlayarak 14 TL'ye çıkan bir ürünün, fiyatlarının yükseleceği aylarda 8 TL gibi bir rakamlara inmesi Türkiye'de hiçbir tarım ürününde yoktur. Belki de dünya da böyle bir ürün yoktur' diye konuştu.

'SERBEST PİYASA SORGULANMALIDIR'
Fındık fiyatlarında yaşanan düşüşün bir çok ildeki üreticiyi mağdur ettiğini ve bu düşüşlerin yaşanmasında bir takım oyunların olduğunu belirten Soydan, 'Yaşanan düşüşler bölgemizde fındık ile geçimini sağlayan 16 ilimizi özellikle Doğu Karadeniz'deki bir çok ilimizi mağdur etmiştir. Fiyat düşüşlerinde artık bir oyunun olduğu açıkça su yüzüne çıkmıştır. Serbest piyasa sistemi, serbest piyasa oluşumu artık kabul edilebilir bir durum değildir. Serbest piyasanın kesinlikle sorgulanması lazım. Serbest piyasanın bundan sonraki süreçte tekelleştiğinin ortaya çıktığını ve birçok firmamızın tekel altına girdiğinin göstergesidir. Bununla ilgili TZOB olarak Tarım Bakanlığımızda başlayan mücadelemiz devam ediyor. Ama şuanda fındık fiyatları hala daha düşüyor, bu kabul edilebilir bir durum değil ama bununla ilgili Ziraat Odaları olarak tepkimizi ortaya koymaya devam edeceğiz. Çünkü üreticimiz bizden çok şey bekliyor' şeklinde konuştu.

'ÖNLENEMEYEN BİR FİYATA DOĞRU GİDİYORUZ, DEVLET ARTIK MÜDAHALE ETMELİ'
Düşen fiyatlar karşısında üreticinin mağdur olmaması için devletim müdahale alımı yapması gerektiğini aktaran TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 'Devletin muhakkak bu konuya müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü ortada üreticimizin mağduriyeti var. Üreticilerimiz artık birilerine teslim olma noktasına gelmiştir. Buna dur demek lazım ve devletin Toprak Mahsulleri Ofisi'ni (TMO) devreye sokması gerekiyor. Devletin artık müdahale etmesi çok önemli. Artık önlenemeyen bir fiyata doğru gidiyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Evinde 2 ton fındığı olan üreticinin 1 ton fındığı kaybolmuş durumda. Bu çok ciddi bir mağduriyet' ifadelerini kullandı.