Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, 2014-2017 yılları arasında Türkiye'de gerçekleşen fındık ihracat rakamlarını değerlendirdi.

FINDIK ÜRETİCİ SAHİPSİZ

Türkiye'de tarım ürünleri ihracatında, yüzde onbeş ile birinci sırada yer alan fındık piyasasının göz göre göre sıkıntıya sokulduğunu ifade eden Tosun, ''Temmuz ayı itibariyle üç yıllık ihracat rakamlarını karşılaştırdığımızda 2014-15 sezonunda 208 bin 52 ton fındık, 2 milyar 675 milyon 915 bin dolar cari hasılat elde edilmişken, 2015-16 sezonunda 234 bin 661 ton fındık ile 2 milyar 158 milyon 426 bin dolar ülkeye girmiştir. Oysa 2016-17 yılı bu sezon itibariyle 221 bin 810 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 782 milyon 836 bin dolar döviz girdisi sağlanmıştır. İhraç edilen fındık miktarı artarken, kazanılan döviz miktarı düşmüştür. Buradan çıkan sonuç ülkenin ve üreticinin ciddi bir kayıp içerisinde olduğudur. Tamamı katma değer olan ürünümüz ve üreticimiz sahipsizdir'' diye konuştu.

FINDIK ÜRETİCİSİNİN ALIN TERİ KARŞILIĞI VERİLSİN

Fındık üreticilerinin, yüksek girdi maliyetleriyle baş etmeye çalışırken, tekelci piyasa koşullarında düşen fındık fiyatlarıyla da mücadele ettiğini kaydeden Tosun, ''AKP hükümeti tarafından fındık üreticisi bir kez daha sahipsiz bırakıldı ve mağdur edildi. Çiftçimiz ve yöre insanının, alım gücü düşmekte, ticareti de her geçen gün geriye gidiyor. Oysa üreten ülke, kalkınan Türkiye olacaksak, bu köyden başlar. Devletin asli görevi, ülke ve insanının menfaatlerini korumak olduğu unutulmamalı. Bunun için ürün alımında pazar rekabeti oluşturmalı, katma değerli ürün alternatif satış ve ihracat kanallarını desteklemeli. Artık şunun farkına varmalıyız, çiftçinin refahı artmadan, bizim refahımız ve rekabet gücümüz artamaz. Bu sağlanırsa, hem üretici hem de ülkemiz daha çok kazanacak. Üretici kimsenden sadaka istemiyor. Emeğinin, alın terinin karşılığını istiyor'' diye konuştu.

Zerrin SOMUNCU