Samsun Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (SESOB), 18-24 Eylül Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla tören düzenledi. Birlik binası önündeki törene Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Samsun Ticaret İl Müdürü Mustafa Kocaman, SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, Samulaş Genel Müdürü Kadir Gürkan, Halkbank Bölge Koordinatörü Dursun Ali Kılıclı, Birliğe bağlı oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve meslek liselerinin öğretmen ve öğrencileri katıldı.

STK'LARA ÖRNEK TEŞKİLAT

Program halk oyunları gösterisi ile başladı. Daha sonra kürsüye gelen SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, "Günümüz ticari ve sosyal hayatını düzenleyen birçok kural aslen Ahilik kültüründen izler taşımaktadır. Ahilik prensipleri yüzyıllar boyunca hem esnaf ve sanatkarımız hem de Anadolu insanı için şaşmaz bir ölçü ve kılavuz olmuştur. Esnaf ve sanatkar kesiminin tarihinde önemli bir tutan Ahilik gerek ruh gerekse kurumları ile bugün halen yaşamaktadır" dedi.

ANADOLU'DA YEŞERMİŞ KÜLTÜR

Ahilik kurumunun, Selçuklulardan Osmanlılara kadar gelmiş, Anadolu'da yeşermiş bir kültürün devamı olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz ise, "Anadolu'da gelişmiş olan bu kültürü ruhuna yerleştirmiş, dürüst ve kaliteli iş yapmayı kendine görev bilmiş bizim insanımızın Ahilik Bayramı kutlu olsun. Esnafımızın, zanaatkarımızın tabi ki problemleri var. Ama bu problemlerin, Ahilik gibi yüksek bir kültürün içinde çözümlenebileceğine inanıyorum. Başkanımız Eyüp Güler Bey'in şehirdeki esnafımız üzerinde büyük bir emeği vardır" diye konuştu.

600 YIL AYAKTA DURMA SIRRI

Ahilik Kültürü Haftası'nda esnaf ve sanatkarlarla birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek sözlerine başlayan Samsun Valisi Osman Kaymak, "Göreve başlayalı iki ay oldu. Bu süreç içerisinde şehrimizin ileri gelenleri ile sık sık bir araya geliyorum. Ahilik Teşkilatı, esnaf arasındaki dayanışmayı sağlayan, 'eşine, işine, aşına sahip ol' düsturuyla hareket eden çok önemli bir teşkilat. Bu kültürde Osmanlı'nın 600 yıl ayakta durmasının sırlarını görüyoruz. Bizim kültürümüzde 'helal lokma' çok önemli. Helal rızık işini düzgün yapmaktan geçer. Ahi kültüründeki esnafımız da bunları yerine getirmektedir" ifadelerini kullandı.

KAFTAN GİYDİRİLDİ

Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen Hayati Tiribolulu, Yılın Kalfası seçilen Emirhan Sırça ve Yılın Çırağı seçilen Emrah Korkmaz'a kaftan giydirilerek ödül verildi. Başkan Eyüp Güler, Yılın Ahisi'nin Türkiye ikincisi olduğunu, Yılın Çırağı'nın ise Türkiye birincisi olduğunu dile getirdi. Program Ahi Pilavı dağıtılması ile son buldu.

Barış BUDANOĞLU