Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz, Temel Öğretime Geçiş Sınavın (TEOG) kaldırılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yavuz, ''Bu sistemin devrim ve reform olduğu iddia edildi ama 4 yıl geçmeden 4 günde kaldırıldı" ifadelerini kullandı.

DEVLET BUYURDU BİZ DE UYDUK

Verilen kararın eğitim sistemindeki ciddiyetsizliğin göstergesi olduğunu belirten Yavuz, ''Yaklaşık 4 yıl önce öğrencileri sınav odaklı sistemden kurtarmak için bu sistem getirildi üstelik bunun bir devrim ve reform olduğu iddia edildi ama 4 yıl geçmeden 4 günde kaldırıldı. Bu eğitim adına çok ciddiyetsiz bir durum. Bu alanın uzmanlarının görüşleri alınmadan yalnızca Cumhurbaşkan'nın sözüyle emir telakki edilerek kaldırılması doğru değil. Muhtemelen Milli Eğitim Bakanı'nın da o gün haberi oldu. Çünkü eğitim öğretim döneminin başında TEOG'la ilgili planlamalardan bahsedildi. Öğrenciler yaz tatilinde bile TEOG'a hazırlandı, sınav için özel kurslara gitmek için kayıt yaptırdılar. Ama birden bire TEOG'un kaldırıldığını öğrendiler. Yani yine devlet buyurdu, bize de yine uymak düştü" diye konuştu.

EĞİTİM DAHA ÇOK DİNSELLEŞECEK

Eğitim sistemiyle müfredatla oynandığı gibi oynanması gençlerin geleceği için son derece sorunlu bir yaklaşım olduğunu kaydeden Yavuz, "Bundan sonraki süreçte anladığımız kadarıyla belli başlı okullara sınavla alacaklar, geri kalanları da adrese dayalı sistemle yerleştirecekler. Genel liseler kaldırıldı, yalnızca imam hatip ve meslek liseleri var. Bu da her zaman kaygı duyduğumuz eğitimin dinselleştirilmesi adına daha çok endişe verici bir durum. Öğrenciler seçeneksizlikten imam hatipe, açık öğretime veya özel okula gidiyor. Peki ekonomik gücü olmayanlar nereye gidecek? Binlerce öğrencinin geleceği bu şekilde çalınamaz" sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU