Lojistik hizmeti, günümüzde küresel ticaretin can damarı olarak kabul edilir. Havayolu taşımacılığı başta olmak üzere farklı taşımacılık seçenekleri sunan lojistik hizmeti sayesinde; çok çeşitli mal ve hizmetlerin dünya çapında hızlı, etkili ve güvenli bir şekilde taşınması mümkündür. Farklı taşımacılık seçenekleri arasından en uygun yöntemin seçilmesi ve kaliteli bir lojistik hizmeti alınması, tedarik zincirlerinin verimliliği artırılabilir ve ekonomik büyümeye katkı sağlayabilir.

En çok tercih edilen lojistik hizmeti seçeneklerinden biri olan havayolu taşımacılığı, diğer taşıma modlarına göre farklı avantajlara ve sahiptir. Havayolu taşımacılığı, global ekonomide hayati rol oynayan ulaştırma sektörünün en önemli bileşenlerinden biridir.

Havayolu taşımacılığı diğer taşımacılık modlarına göre daha hızlı bir teslimat imkanı sağlar. Buna bağlı olarak, özellikle acil teslimat gereksinim olan durumlarda önemli bir avantajı beraberinde getirir. Modern teknoloji ve süreçlerle desteklenen havayolu taşımacılığı, teslimatların güvenli bir şekilde yapılması noktasında sağladığı avantaj dolayısıyla, özellikle pahalı ve hassas ürünlerin taşınması için sıklıkla tercih edilir.

Havayolu taşımacılığının sağladığı diğer bir önemli avantaj, diğer taşımacılık modlarının ulaşamayacağı lokasyonlara dahi kısa sürede teslimat yapma imkanı sağlamasıdır. Havayolu taşımacılığı kapsamında belirli güzergahlar kullanılır. Bu güzergahlara yapılacak uçuşların kalkış ve varış saatleri bellidir. Bu sayede, sevkiyat planlamaları net bir şekilde yapılabilir.

Dünya çapında geniş bir havayolu ağının bulunması, işletmelerin küresel müşterilerine çok daha kolay bir şekilde ulaşmasına yardımcı olur. Bunların yanı sıra havayolu taşımacılığı maliyetlerin daha yüksek olması, olumsuz hava koşullarının uçuşları etkileyebilmesi ve buna bağlı olarak sevkiyatların gecikmesi gibi bazı dezavantajlara da sahip olabilir.

Havayolu Taşımacılığı Fiyatları ve Sevkiyat Türleri Nelerdir?

Havayolu taşımacılığı fiyatları sevkiyat türüne ve taşınacak ürünlerin özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Farklı sevkiyat türleri, çeşitli gereksinimler ve özel işlemler gerektirebilmekte, buna bağlı olarak havayolu taşımacılığı fiyatları farklılaşabilmektedir.

Köpek balığını görüntüleyen amatör balıkçının yaşadığı heyecan kameraya yansıdı Köpek balığını görüntüleyen amatör balıkçının yaşadığı heyecan kameraya yansıdı

Genel ürün sevkiyatı, özel depolama ya da özel taşıma gereksinimi olmayan standart ürünlerin taşınması sürecini kapsar. Değerli ya da değersiz evrakların hızlı ve güvenli bir şekilde taşınması için evrak sevkiyatı tercih edilebilir. Kırılgan, erime ya da donma riski taşıyan ürünler başta olmak üzere özel gereksinimleri bulunan ve özel işlemler gerektiren gönderiler, özel ürün sevkiyatı ile taşınabilir. Tehlikeli madde sevkiyatı kapsamında ise toksik, yanıcı ve patlayıcı maddeler gibi tehlikeli ürünlerin güvenli bir şekilde taşınması sağlanabilir.

Ürünler sevkiyat türüne göre sınıflandırıldıktan sonra transit ve konsolide gibi yöntemler arasından seçim yapılır. Teslimat süresi, havayolu taşımacılığı fiyatlarını etkileyen unsurlardan biridir. Havayolu taşımacılığı hizmetiyle gönderilen 1-2 gün ila 8-9 gün gibi süreler içerisinde teslim edilebilir. Eğer acil teslimat yapılması gerekiyorsa, havayolu taşımacılığı fiyatı yükselebilir. Havayolu taşımacılığı hizmeti sırasında gönderilerin fiyatı hesaplanırken, hacim değil ağırlık baz alınır.

Editör: Ozge Ozkan