n

n

n İnsanın içinde yaşadığı bir gerçek dünyası var bir de hayal dünyası. İkisi de insana özgü bir durumdur. İnsan bu sayede gelişmeye, ilerlemeye, büyümeye katkı sağlar.

n

n İnsan hayal kurmadan yaşayamaz. Bu dünyada yaşadığımız maddi güzelliklerin temelinde hayal gücü vardır. İnsan hayal gücü ile bilinmeyen, gizemli dünyalara pencere açar. Orada bulduklarını hayal gücü sayesinde pratiğe dönüştürür. Buluş dediğimiz şeyler bundan başka bir şey değildir zaten.

n

n Etrafımızda bizim gibi düşünmeyen; farklı bakış açıları geliştiren insanları yok sayarak önemsememezlik yapmamalıyız. Herkes aynı şeyleri düşünse ve yapsa; bir buluş, bir gelişme nasıl olacak? Özellikle de çocuk yaşta, genç yaşta insanımızın yeteneklerine değer vermeliyiz. Onları her konuda cesaretlendirmeliyiz.

n

n “Dünyanın gördüğü her büyük başarı, önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumdu, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi”.

n

n Dünyada söz sahibi olmuş; bilimde, sanatta ileri gitmiş toplumlar, öncelikle insana önem vermişler. İnsanını önemsemeyen, iyi yetiştiremeyen yani insana yatırım yapamayan toplumların geleceği yoktur. Yani karanlıktır. Hayatın bu zorluğu ve karmaşıklığı içinde tutunmak, ayakta kalmak çok kolay görülmüyor.

n

n Hiçbir şey birden bire olmuyor. Birinci adımı atmadan ikinci adımı atamayız. Merdiven bile basamak basamak. Her şey bir düzen üzerine kurulmuştur. Bu sebepten insan hayal kurarken gerçeklerden kopmamalıdır. Gerçeklikle yüz yüze olmak bizi rahatsız etmemeli. Bu iki tarafı keskin bıçak sırtı gibidir. Hayal, uyanık adamın rüyasıdır. İnsan ve toplum yeni yeni başarılara imza atmadan ilerleme olmaz. Hayatın gerçekliği ile hayal gücü birlikte yolumuzu aydınlatmalıdır.

n

n ÖMER PAMUK

n