n
n
n
n
n
n Samsun’un 2023 için belirlediği altı milyar dolarlık ihracat hedefi maalesef gerçekçi değildir. En azından bugünkü sanayi ve üretim yapısı devam ettiği sürece gerçekçi değildir. Samsun ihracatının Türkiye ihracatındaki payı ve 2003’ten bu yana gösterdiği gelişmeler bunu gösteriyor.
n
n
n
n Samsun’un 2003 yılında 55 milyon 696 bin dolar olan ihracatı geride bıraktığımız on yılda h8 artarak 439 milyon 222 bin dolara ulaşmıştır. İhracatımızın aynı hızla artması halinde 2023’de ulaşacağı tutar 3 milyar 21 milyon dolar olacaktır ki bu rakam hedeflenenin ancak yarısına denk gelmektedir. Samsun’un söz konusu altı milyar dolarlık hedefe ulaşabilmesi için ihracatını geçen on yıldakinin iki katı bir hızla artırması gerekmektedir. Bu da yatırımsız bir ortamda gerçekleşmesi imkansız bir olaydır.
n
n
n
n Samsun yöneticilerinin koyduğu altı milyar dolarlık ihracat hedefi Türkiye’nin 2023 için koyduğu hedefle de çelişmektedir. Türkiye’nin 2013 ihracatı 151 milyar 707 milyon dolardır. Türkiye önümüzdeki sürede % 229’luk bir artışla 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedeflemektedir. Ülke ihracatı % 229 artarken Samsun ihracatının %1.376 artmasını beklemek de, bunun olacağını iddia etmek de gerçeklere aykırıdır ve hayal kırıklığı olmaya mahkumdur.
n
n
n
n Samsun hesapsız vaatlerin ve o vaatlerden beslenen yanlış yatırımların faturasını birkaç defa ödemiş bir kenttir. Umutları daha fazla tahrik etmeye ve kaynakları boşa harcamaya gerek yoktur. Gelemen Tersanesi, Samsun-Çarşamba Havaalanı Soğukhava ve Kargo Tesisleri bunlardan sadece ikisidir. Kavak ve Bafra Organize Sanayi Bölgeleri siyasetçilerin söylediğinin aksine yatırımcı çekememektedir. Küçük sanayi sitelerindeki doluluk oranı ancak p’lerdedir.
n
n
n
n Sanayicinin sorunlarını çözmeden, Samsun’a yatırım yapan ve yapacak olanları “teşvikli” ve “cazibeli” illerle rekabet edecek imkanlara kavuşturmadan konulacak her ihracat hedefi afaki kalmaya mahkumdur. Başkan Yılmaz, kendisini ziyaret eden genç işadamlarına “İhracatı artırmak için gerekirse önünüze düşer ülke ülke dolaşırım” demişti. Bu sözlerindeki samimiyetine inanıyorum. Ama samimiyet ve ülke ülke hatta kapı kapı dolaşmak yetmez. Üretim olmadan ihracat olmaz. Üretimi artırmadan ihracatı artırmazsınız. Samsun ya üretimi artırmanın yolunu bulacak ya da ihracatı artırma hayallerinden vazgeçecek.
n
n
n
n Üçüncü bir ihtimal yok mu? Elbette var. Şu Bafra ve Çarşamba Ovalarının sulama ve ıslah çalışmalarını bir an önce bitirmek ve tarıma dayalı sanayi için özel teşvik getirmek. Bir de tarımı ihracata göre yeniden düzenlemek. Zor mu? Zor ama imkansız değil. Zor ama hayal peşinde koşmaktan çok daha kolay.
n
n
n
n

n

n
order abortion pill redirect where can i buy abortion pills