İngiltere vizesi başvurusu 2024 yılı için vize fiyatlarında güncelleme yapılmıştır. Geçtiğimiz senelerde pandemi nedeniyle ara verilen ve uzun sürede sonuçlanan vizeler şu anda normale dönmüştür. İngiltere vizesi almak isteyen vatandaşlar, ilgili konsolosluklara müracaat edebilirler. İngiltere vize başvurusu için gerekli olan evrakların düzenlenip, uygun bir şekilde teslim edilmesi durumunda vize işleminin sonuçlanması ise 15 iş günü (3 hafta) içerisinde olmaktadır.

İngiltere Vize Başvurusu


İngiltere için vize başvurusunda bulunan vatandaşların vizeleri Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda için de geçerli olmaktadır. Bu ülkeler “Birleşik Krallık” olarak geçtiğinden dolayı İngiltere vizesine sahip olanlar bu ülkelere de geçiş yapabilmektedirler. İngiltere vizesi için vatandaşların bulundukları bölgelerdeki İngiltere başvuru merkezlerine, başvuru öncesinde ise randevu oluşturmaları gerekir. Çeşitli vize türlerine bağlı olarak değişen 6 ay ile 10 yıl arasında farklı vize süreleri için başvuru yapılabilir. İngiltere vizesi almak isteyenlerin öncelikle hangi vize türüne başvuru yapacaklarını bilmeleri gerekir. Her vize türüne göre değişen evrak gereklilikleri söz konusudur. İngiltere vize başvurusu için en yakın Başvuru Merkezlerine (TLS Contact) başvuru yapılabilir ya da seyahat acentelerinden yardım alınabilir. Bu sayede ilk kez vize işlemi yapacak ve yurt dışına çıkacak olan vatandaşlar kolaylıkla işlemlerini gerçekleştirebilirler.

İngiltere Vize Türleri
 

İngiltere farklı amaçlarla gitmek mümkündür. Turistik amaçlı gidilebileceği gibi yerleşme ya da çalışma amacıyla da İngiltere vizesi alınabilir. Ancak her vize türü için gereklilikler söz konusudur. İngiltere vize başvurusu, çeşitlilik gösterdiğinden öncelikle vize türlerinden bahsetmekte yarar vardır. İngiltere vize türleri ise şu şekilde sıralanabilir;

·      Turistik Vize

·      Çalışma İzni

·      Oturum İzni

·      Öğrenci Vizesi (Uzun süreli eğitim ya da dil okulu)

·      Ticari Vize

·      Ziyaret Vizesi (Aile ya da Arkadaş)

·      Transit Vize

Bu vizeler İngiltere vizesi kategorisinde en çok tercih edilen vizelerdir. Vatandaşların hangi kulvarda vize alması gerekiyorsa o alanda başvuru yapmaları gerekir.

İngiltere Turistik Vizesi

İngiltere’ye seyahat ya da herhangi bir tedavi amaçlı giden vatandaşlar bu vize türünden yararlanmalıdır. Size en yakın İngiltere konsolosluğuna giderek başvuru yapmak mümkündür. Ancak gidilecek tarihten en az 3 ay öncesinden başvuru yapılması şarttır. Yoğunluk nedeniyle vize işlemleri uzayabilmektedir. İngiltere vize başvurusu eğer turistik vize için yapılacaksa düzenlenmesi gereken evraklar farklıdır. Bunlar;

Seyahat Sağlık Sigortası’nın gösterildiği belge

2 adet fotoğraf (biyometrik olması zorunlu)

Kimlik fotokopisi

Banka hesap cüzdanı

İngiltere’de konaklanacak olan yere ait rezervasyon bilgileri

Uçak biletleri

Bir davet söz konusu ise davetiye

Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

İkametgah Adresi

(Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi e-devlet üzerinden çıkarılabilmektedir)

Bu belgeler tamamlandıktan sonra İngiltere vizesi almak adına başvuru yapılabilir. Sürecin mümkün olduğunca kolay geçebilmesi adına akredite onayı olan ve uluslararası alanda seyahat hizmeti verme yetkisi bulunan acentelerden yararlanılabilir. Zira bu acenteler sayesinde tüm işlemler online olarak yapılır ve konsolosluğa gitmeye gerek kalmamaktadır.

İngiltere Çalışma İzni


İngiltere’de çalışmak isteyen vatandaşlar, İngiltere çalışma izni alabilmek için Tier 2 Genel Vize başvurusunda bulunmak zorundalardır. Bu şekilde İngiltere’de herhangi bir alanda çalışabilirler. Ayrıca Türkiye’de bulunan ve halihazırda çalışıyor olunan şirket tarafından İngiltere’de bulunan şirkete transfer söz konusuysa Tier 2 Şirket İçi Transfer vizesine başvuru yapılabilir. İngiltere vize başvurusu sırasında çalışma vizesi için gerekli olan evraklar ise farklı olmaktadır. İngiltere vizesi türlerinden herhangi birini zahmetsiz bir şekilde alabilmek ve süreç hakkında merak edilenleri sorabilmek için aracı seyahat acentelerinden yararlanmak mümkündür.

İngiltere Oturum İzni
 

6 aydan daha fazla süre ile İngiltere’de kalmak isteyen vatandaşların oturum izni alması gerekir. İngiltere vizesi türleri içinde sıklıkla tercih edilenler arasında olan bu vizenin alınabilmesi için İngiltere’de bulunan akraba davetiyesi vb. bir belge gereklidir. İngiltere vize başvurusu sırasında bu belgenin teyit edilmesi zorunludur.

İngiltere Öğrenci Vizesi


İngiltere’ öğrenim hayatına devam etmek isteyen öğrenciler İngiltere Öğrenci Vizesi başvurusunda bulunabilirler. İngiltere’de yer alan herhangi bir dil kursu ya da lisans programı için bu ülkeye gelmek mümkündür. İngiltere vizesi almak isteyen öğrencilerin ilgili acentelere İngiltere vize başvurusu yapmaları gerekir. 6 ay ve daha az süreli eğitim programları için kısa süreli öğrenci vizesi alınabilir. Ayrıca öğrenim amaçlı İngiltere’ye giden kişilerin aileleri için de vize türü bulunur. Tüm bu vizeler hakkında detaylı bilgi almak ve konsolosluk işlemleri ile uğraşmamak adına seyahat acenteleri ile iletişime geçmek işlemlerin kolaylaşmasını sağlayacaktır. Nitekim pek çok acente vatandaşlar adına vize işlemleri yapmaktalardır. Örneğin; Vize Merkezi, online işlemler ile vatandaşların vize sürecini kolaylaştırır. Ayrıca tüm gerekli evraklar kargo yolu ile gönderilebilmektedir.

İngiltere Vizesi İçin Randevu

İngiltere vize başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşların öncelikle randevu oluşturmaları gerekir. Bu randevular vatandaşlara en yakın konsolosluklara yapılır. İngiltere vizesi almak için hangi vize türünde başvuru yapılıyorsa o vizenin gerekli evrakları düzenlenir. İngiltere vize başvurusu, çeşitli aşamalardan oluşur ve gidilecek olan tarihten en az 3 ay önce başvuru yapılmalıdır. Bundan dolayı işlemlerin kısa sürmesi, prosedürlerle uğraşmamak ve birkaç kere konsolosluğa gidip gelmemek için seyahat acenteleri bulunur. Bu acentelere İngiltere vize başvurusu için online randevu oluşturulur. Ardından yetkili kişiler vatandaşlara dönüş sağlarlar ve online vize başvuru formu doldurulur. Bu formda yer alan bilgilerin eksiksiz ve doğru olması gereklidir. Online form yetkili acenteye gönderildikten sonra diğer evraklar ister kargo yolu ile postalanabilir istenirse bizzat şubeye gidilebilir. Bu acentelerden biri Vize Merkezi olmaktadır. Vize Merkezi, vatandaşlara işlem kolaylığı sağlamasının yanı sıra merak edilen pek çok soruya da yanıt verir. Bundan dolayı tercih edilen aracı acenteler arasında yer almaktadır.

İngiltere Vizesi İçin Gerekli Evraklar


İngiltere vizesi alabilmek için gerekli olan genel evraklar ise şöyledir;

EPD (Çevresel Ürün Beyanı) Belgesi Nedir? EPD (Çevresel Ürün Beyanı) Belgesi Nedir?

Seyahat sonrasında dahi 6 ay boyunca geçerliliğini koruyabilecek olan pasaport

İngiltere vize başvurusu sırasında vizeyi talep etme nedenini açıklayan dilekçe (bu dilekçe İngilizce olmalıdır)

Konaklanacak olan yerin bilgisi ( Seyahat etmeden önce kalacağınız otel ya da kiralık ev konfirmasyon varsa)

Uçak rezervasyon bilgileri ( Seyahat öncesi biletinizi satın aldı iseniz)

Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

Nüfus kağıdı fotokopisi

Vize ücretinin yatırıldığına dair dekont

İngiltere vize başvurusu için genel olarak bu belgeler talep edilir. Ancak işlemler sırasında farklı belgeler de istenebilir.

İngiltere Vize Ücreti
 

İngiltere yolculuğu yapmak isteyen vatandaşların çeşitli vize türlerine göre harç yani vize ücreti ödemeleri gerekir. İngiltere vize ücreti 2024 yılı için 6 aylık süre ile geçerli olan vize bedeli 146 Dolar’dır. 10 yıllık İngiltere vizesi bedeli ise 1221 dolar olmaktadır. İngiltere vize başvurusu sırasında bu vize ücretlerinin ödenmesi gerekir. ( Bu bedeller Pound ile Dolar arasındaki kur farklılıklarına göre değişiklik göstermektedir.)

Tüm işlemler ve süreç uzun soluklu ve zahmetli olabilmektedir. Ayrıca vatandaşlar stres de yaşayabilir. Tüm bunlardan uzak ve rahatlıkla vize alabilmek için yetkili acentelerden destek alınması önerilir. Örneğin; Vize Merkezi gibi acenteler, çeşitli kolaylıklar sağlamakta ve vatandaşları mümkün olduğunca bilgilendirmektelerdir. İngiltere vizesi işlemlerinin sonuçlanması 3 hafta kadar sürebilmektedir. Ayrıca konsoloslukların vermiş olduğu randevu süreci de göz önünde bulundurulduğunda gidilecek olan tarihten 3 ay önce başvuru yapılması önerilmektedir.

Editör: Ozge Ozkan