Her anne baba çocukları için en iyi olanı, onu ileriye taşıyacak olanı ister. Ebeveynler bunu yaparken kimi zaman kendi geçmişlerinden izleri öne sürerler.

Kendi çocukluklarında, kendi hedeflerini gerçekleştiremeyen anne babalar çocuklarını gerçekleştiremedikleri hedeflere yönlendirmek isterler. Bu süreç içerisinde çocukların yaşadığı ya da yaşamaya çalıştığı bir çocuklukları olduğunu unutuyorlar. Anaokulundan itibaren çocuklar sadece okulla değil aynı zaman birçok kursla da tanışmaya başlıyorlar. Her aile çocuklarının gelecekleri için en doğru kararı vermeye çalışıyorlar. Bu süreçte ortak bir karar vermek çocukların ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurmak çok önemli. Özellikle çocuklara seçim hakkı sunmak, çocukların gelecekte seçimlerinde doğru kararlar almasını sağlayacaktır.

Yetenekleri ve ilgi alanları göz önünde bulundurulmadan sadece moda olduğu ya da ortam içerisinde havalı olduğu için o dönemin belirli popüler kurslarına gönderilen çocuklar zaman içerisinde her şeyden soğumaya başlıyorlar. Çocuklarımızı ellerinden tutup özel derslere, kurslara okullara götürdük ama çocuklarımızı hiç isteklerinden tutmadık. Hatta çocuklarımız mahcup olmasın diye ödevlerini yaptık, tüm gün okulda olan çocuklarımızın derslerinden geri kalmasın diye okul sonrası yatana kadar çalıştırmaya devam ettik. Bunları yaparken de içinde kaybolduğumuz sistemden hep şikayetçi olduk. Bu durum gösteriyor ki aslında çocuklarımızı ellerinden tutarak kendimiz sistem içerisine sürükledik.

Peki sonra ne oldu ya da neler olacak?

Dışarıdan kontrole alışan çocuklar zaman içerisinde kendi zihinlerini kullanmadan sadece güdü ile hareket eden bireyler haline gelmeye başladı. Odaklanma sorunları, hiperaktivite problemleri ortaya çıkmaya başladı. Çocuğumuz kitap okumuyor, kendi kendine ödev yapmıyor hatta en sevdiği şey olan oyunu bile kendi kendine oynamıyor diye söylenmeye başladık. Doğal olarak çocuklar sorumluluk almakta zorlanmaya başladılar. Tercih yapamaz duruma geldiler. İyi çocuk yetiştirmeye çalışırken çocukları bilgiye boğduk. Çocuklar bilgiyi nasıl elde edeceklerini hiç öğrenemediler. Yol göstermek yerine hep müdahale ettik. Ezilmemesi için sorunlarını yok saydık.

Tek bir soruya ihtiyacımız var. Nasıl bir birey yetiştirmek istiyorum?