3. Karadeniz Kitap Fuarı'nı da geride bıraktık. Her geçen gün hem nicelik hem de nitelik olarak gelişiyor fuar. Bir kitap sevdalısı, bir başka ifadeyle bir kitap tiryakisi olarak, bu gelişmeyi gözlemlemek; beni son derece mutlu ediyor.

Fuar ilk açıldığında ciddi ulaşım ve tanıtım zorlukları ve noksanlıkları yaşanmıştı. Geçtiğimiz yıl öğrencilerin fuara taşınması konusunda Samsun Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan ve oldukça olumlu sonuçlar veren işbirliği, bu yıl daha da geliştirilmiş, çevre illere taşınmıştı. Amasya, Tokat, Sinop, Çorum ve hatta Sivas plakalı otomobiller vardı park yerlerinde ama yoğunluk Ordu ve Giresun plakalı özel otomobil ve toplu taşıma araçlarındaydı. Önümüzdeki yıl Ordu ve Giresunlu kitapseverlerin fuara daha fazla ilgi göstereceğini sanıyorum. Eğer Sinop, Amasya, Tokat, Çorum ve hatta Sivas'ta da belli organizasyonlar yapılırsa, çok daha büyük katılım sağlanır.

BEŞ GÜN YETMİYOR

Fuar salı günü açılıp pazar akşamı kapanıyor; ben açılış gününü saymıyorum, geri kalan beş gün yetmiyor, izdiham yaşanıyor, insanlar stantlar arasında rahat dolaşamıyor ve keyifli alışveriş yapamıyor. Fuarın cuma günü açılıp ikinci pazar akşamı kapanması halinde hem daha fazla ilgi olur hem de insanlar fuardan keyif alır. Yazarlarla daha uzun ve daha rahat sohbet edebilirler. Bundan sadece okurlar değil yayınevleri de kazançlı çıkar. Bu sadece benim düşüncem değil, konuştuğum tüm kitapseverler de aynı düşüncedeler; umarım yetkililer bu talebe ilgisiz kalmaz.

BİZİM YAZARLARIMIZ

Fuarda bizim yazarlarımız yani Samsunlu yazarlar, bu topraklarda doğup büyüyen, bu havayı soluyan ve burada yaşayan yazarlarımız da vardı. Yaşını başını almış birkaç dostumu istisna ederek söylemek gerekirse hepsi genç, hepsi istikbal vaadeden kimselerdi. Okuyan, öğrenen, düşünen ve yazan üretken gençler. Akın Üner, Uğur Dede, Mehmet Yılmaz, Zekeriya Çavuşoğlu, Mehmet Köseoğlu gözüme ilk çarpanlar, aklıma ilk gelenler. Bu kadar mı? Elbet değil, diğerlerini de yazacağım, yazmak, emeğin ve eserin hakkını vermek boynumuzun borcu. Şimdi adını vermediklerim gönül koymasınlar lütfen.

DIŞARIDAN GELENLER

Fuara Samsun dışından katılanlar arasında ilgi şampiyonu Canan Karatay Hocaydı. Ben şaşırmadım, siz de şaşırmamışsınızdır. Geçen sene de gelen ve yoğun ilgi gören Engin Alan Paşa bu sene de ilgi odağıydı; kitaplarını imzaladığı standın önünde yine uzun kuyruklar oluştu. Ben Alan Paşa'nın 'Bölünmeye Çeyrek Kala' adlı kitabını bir önceki fuarda imzalatmıştım.

Bu yıl fuarda Prof. Dr. İskender Öksüz ve uzun zamandır görmediğim Yağmur Tunalı Beyle hasret giderme imkanı buldum. Ayrıca Balyoz mağduru Mustafa Önsel ve Kardak kahramanı ama Hasdal esiri Ali Türkşen beylerle sohbet imkanı buldum.

Zaman zaman yine yazacağım ve 2018 fuarını sabırsızlıkla bekleyeceğim, sağ kalırsam inşallah yine her gün gideceğim. 'Kitapsız dünyalıları' gördükçe, 'Kitaplı dünyayı' daha bir seviyor ve daha bir özlüyorum…